– Gå två och två eller tre och tre! Håll en kompis i handen så kan vi gå ut och plocka skräp sen! Vi går genom gångtunneln och till WHA och ser vad vi hittar.
Läraren i barnomsorg Patricia Karlsson på Nyängens dagis behöver inte säga till många gånger innan barnen på avdelningen Jössebo formaterar sig och bildar små grupper eller par. Ivern är stor att få komma ut och göra dagens goda gärning. På händerna har de plasthandskar och personalen har med sig färdigt märkta soppåsar.
– Vi brukar alltid ha skräppåsar med oss när vi går ut och går för man hittar alltid nåt skräp och barnen tycker det är roligt att plocka, säger Patricia Karlsson.
För tolfte året ordnar Lions club Åland Freja sin miljödag där skräpplockning ingår och där de utmanar så många som möjligt att delta. Mariehamns stad har antagit utmaningen och därför beger sig Nyängens daghem ut på skräpjakt.
Plast och blommor
De behöver inte leta länge innan skräp som antagligen legat gömt i snödrivor dyker upp på gräsmattor, under buskar och på trottoaren.
Bara några meter utanför daghemsgrindarna dyker barnen in i buskar där de hittar läskburkar, plastflaskor, gammalt papper och oidentifierbara plastbitar. Allt sorteras noga i rätt soppåsar som personalen har med sig.
– Kolla jag hittade en hatt, utropar sexårige Marlon Oscarius och visar på en fiskarhatt som ser ut att ha sett sina bästa dagar.
Bland allt skräp som hittas finns också de första vårblommorna, bland annat tussilago och scilla. Yixi Wu och Maria Yamshanova plockar dem.
– De här vill vi ge till personalen och till mamma, säger de.
Skräpplockardagen
• Arrangeras av Lions club Freja för tolfte året i rad.
• Inbjudan har gått ut till alla åländska kommuner.
• Mariehamns stad har placerat ut sex sopcontainrar där det skräp som samlats ihop kan slängas.
• Containrarna blir kvar denna vecka ut.
Patricia Karlsson och Tove Nordin som är vikarie berättar att natur och miljö är något man kontinuerligt tar upp inom verksamheten.
– Barnen är duktiga och har koll. Det finns i dag en medvetenhet i hemmen som märks på barnen, säger Tove Nordin.
Sally Virta kommer springande med en bit plast.
– Det här hittade jag! Och det är fullt med vatten i också.
– Jag har sett vuxna slänga skräp i naturen. Men man ska ju slänga det i sopkorgen, det har jag lärt mig hemma, säger Hjalmar Lindvall.