Läget i Adenviken hjälps inte nämnvärt av de 18 örlogsfartyg som patrullerar där.
Piratattackerna ökar, inte bara i antal utan även sett till området attackerna genomförs på.
Rederierna i Finland, med vd Olof Widén i spetsen, vill nu se krafttag mot piraterna.
SJÖFART Nyligen besökte Olof Widén International Chamber of Shipping i London, den organisation som organiserar rederinäringen i medlemsländerna, däribland Rederierna i Finland.
- Där gick vi igenom läget. Det är nu 37 kapade fartyg som ligger för ankar utanför Somaliska kusten, i runda slängar 600 sjömän sitter som gisslan. Det förekommer avrättningar, och det ryktas om tortyr. Enskilda rederier har fått krav på sig på uppemot 10 miljoner dollar. Det är ett problem som om det inte stoppas kan stoppa hela trafiken genom Suezkanalen och Röda Havet. Det skulle innebära oljekriser och få stor betydelse för världshandeln.
Någon måste ta ansvaret, menar han. Det kan omöjligt vara rederiernas ansvar att hantera piratattacker.
- Vi upplever att vi borde få ett slags flaggstatsstöd. FN:s generalsekreterare borde vara på plats i Somalia och ta itu med det här.
Helst skulle FN och Nato ta ett betydligt större ansvar för säkerheten i området.
Vill ha Nato-flotta
- Vi vill att FN går in i Somalia och gör någonting åt det inrikespolitiska systemet, och stationerar en Nato-flotta som ligger precis utanför kusten. De ska sedan under en tid kontrollera alla rörelser kring somaliska hamnar.
De senaste månaderna har situationen blivit betydligt värre.
- Nyligen har man kapat fartyg ända nere i Moçambique och så långt norrut som Omanska kusten. Och nu har de dessutom börjat använda kapade fartyg som moderfartyg för attackerna.
Köpmän till lands tvingas ju anlita väktarbolag, varför är det skillnad på sjön?
- Väktare på land ska stävja snatteri. Skulle man överföra piratattackerna till land skulle det vara jämförbart med att tio mycket tungt beväpnade personer rusar in på Kantarellen och börjar döda folk.
Men skulle det gå?
- Absolut, men vi kan inte ha beväpnad personal ombord på finskt territorium med rätt att döda människor. Rederierna i Finland är absolut emot att ha vapen ombord på handelsfartyg. Vi ska enligt gällande konventioner kunna få fredlig passage överallt på världshaven.
Och visst är det bra, menar han, att flera nationer skickat ned örlogsfartyg för att patrullera, men de är alldeles för få, och täcker alldeles för liten yta.
Ett fingers aktionsradie
- Det är bra att de finns där. Men Pohjanmaa gör maximalt 19 knop och saknar helikopter. Deras aktionsradie täcker man med ett finger på en världskarta.
Svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona, som avslutade sin patrullering i december, hade dessutom med sig två helikoptrar - en stationerad ombord och en i Djibouti.
- Det är bättre, då hade man en mycket större aktionsradie, men det räcker ändå inte. Havsområdet är lika stort som EU. Tänk själv att du har arton polisbilar i hela Europa, och de kan inte köra fortare än 40 kilometer i timmen.
Men det skulle ju krävas en amerikansk hangarfartygsstridsgrupp för att täcka hela det området.
- Ja, precis. Och de måste ligga där och övervaka all sjötrafik under en tid som FN bestämmer. Vi vet ju var piratbyarna ligger, vi kan till och med se de kapade, ankrade fartygen på våra radarbilder. Men ingen gör något.
Fredrik Granlund