Svenskar, kvinnor och personer med kunskap om marknadsföring och försäljning stod på Rederi Ab Eckerös önskelista inför årets styrelseval.
Man hittade två personer med exakt rätt profil. Men en majoritet av styrelsen kan därmed komma att utgöras av icke-ålänningar.
NÄRINGSLIV Inför bolagsstämman den 10 maj föresås att antalet styrelsemedlemmar i Rederiaktiebolaget Eckerö ska utökas med två.
Återval föreslås för de sex nuvarande medlemmarna Jukka Suominen, Lars-Erik Dahlman, Johan Dahlman, Stefan Eriksson, Hans Mansén och Marika Plamqvist. Dessutom föreslås att Per Thorstenson och Carina Sunding väljs in som nya medlemmar.
Enligt rederikoncernens vd Björn Blomqvist eftersträvar man en så mångsidig styrelse som möjligt. Nuvarande styrelsesammansättning har analyserats. Slutsatsen blev att följande saker är väl representerade genom de nuvarande medlemmarna: kunskaper om teknik, redovisning, juridik och finansiell analys, personer som är bosatta på Åland och i Finland samt män.
Däremot önskar man mer av: kunskaper om marknadsföring och försäljning, personer från Sverige samt kvinnor.
-Vi har lyckats hitta två lämpliga personer: Per Thorstenson och Carina Sunding, säger Björn Blomqvist.
Hoppas på dispens
Den nya styrelsesammansättningen skulle innebära att Rederi Ab Eckerö behöver ett nytt näringstillstånd.
Företaget har sedan tidigare ett undantag från regeln om att två tredjedelar av styrelsemedlemmarna ska ha åländsk hembygdsrätt eller ha bott på Åland i minst fem år. Enligt det undantaget krävs att åtminstone en majoritet av styrelsemedlemmarna är ålänningar.
Med den nya sammansättningen blir hälften ålänningar och hälften bor utanför Åland. Men även ordföranden är bosatt utanför Åland, vilket leder till majoritet för icke-ålänningarna. I och med det går ni i bräschen för en uppluckring av näringsrätten. Är det bra eller dåligt som du ser det?
-Som jag ser på saken är näringsrätten ett språkskydd som ska se till att verksamheten bedrivs på svenska. Jag kan garantera att verksamheten bedrivs på svenska. Hela företagets ledning bor i Mariehamn. Därför är det inte någon form av uppluckring som jag ser det, säger Björn Blomqvist.
Han tycker att det är konstigt att fokusera så mycket på styrelseledamöternas hemort.
-Vi är ett åländskt bolag som drar in stora exportintäkter till Åland. Det är inte fråga om ett företag som kommer utifrån och tränger sig in, säger han.
-I det här fallet finns ett önskemål om att få in kompetens utanför Åland. Det krockar med lagens bokstavliga skrivning om två tredjedelar. Men vi har sett att landskapsregeringen gör ändamålsenlighetsprövningar. Jag hoppas att vi även denna gång får dispens. Annars får vi väl justera det, säger Björn Blomqvist.
Miljö och säkerhet
Per Thorstenson är sedan tio år vd för Arlanda Express och bosatt i Stockholm. Tidigare jobb har varit inom IBM, Warner Music, DHL och Electrolux.
-Jag hoppas att jag med mina erfarenhet och min kunskap har något att tillföra Rederi Ab Eckerö. Jag tror att jag kommer att finna styrelsearbetet både lärorikt och stimulerande. Det är inte helt olikt det jag gör i dag. Båda branscherna är mycket konkurrensutsatta och kundservice står högt upp på dagordningen, säger han.
Även miljö- och säkerhetsfrågor står i fösta rummet för Arlanda Express, som jobbar med höghastighetståg. Per Thorstenson utgår från att det även är angelägna frågor för passagerarsjöfarten.
-Det ska blir spännande att både ge och ta. Miljöfrågor är väldigt viktiga när man reser i dessa tider. Jag tycker att det är intressant och jag vet en del om det.
Har du några andra styrelseuppdrag?
-Jag har faktiskt tackat nej till det av olika skäl, förutom till uppdrag som hänger ihop med mitt jobb. Men i det här fallet gör jag bedömningen att det är perfekt när man både kan ge något och få ut något av uppdraget.
Som stockholmare har har åkt på kryssningar i Östersjön.
-Men det var länge sedan jag var på Åland. Jag hoppas ta igen den bristen.
Till bolagsstämman den 10 maj kommer han däremot inte.
-Jag måste tyvärr tacka nej. Jag fick pris som en av Sveriges bästa chefer och har sedan länge en föreläsning om mitt ledarskap inbokad.
Vad fick du priset för?
-Mitt mångfaldsarbete. Att ha anställda med olika etnisk bakgrund och att ledningsgrupper ska ha könsfördelning som är 50-50 bland annat, säger Per Thorstenson.
Nutekambassadör
Carina Sunding är vd, delägare och en av grundarna till företaget 4good. Enligt företagets hemsida är 4good ett "nätverk fullt av solsken" med 13.000 likasinnade som vill umgås, tanka energi och finna inspiration, utveckling och balans i livet. Företaget ordnar bland annat evenemang och föreläsningar. Man driver också webbtv-kanalen 4good tv.
-Det är ett intressant bolag. Carina Sunding är även Nutekambassadör för kvinnligt företagande, säger Björn Blomqvist.
Carina Sunding är bosatt i Stockholm och har tidigare arbetat som marknadschef på TV3.
Anna Jakobsson