Eckerökoncernen nådde rekordvolymer på både passagerar- och fraktsidan på sin trafikerade linjer redan under det andra kvartalet och trenden har fortsatt. Totalt reste nästan 1,1 miljoner passagerare med rederiets fartyg under det tredje kvartalet, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med samma period i fjol. Fraktenheterna ökade med motsvarande siffra och för omsättningen innebar det en ökning med 17 procent till 69,4 miljoner euro.
Rörelseresultatet för kvartalet landade på 14 miljoner euro vilket är i nivån med tidigare rekordresultat, men sett över hela året har koncernen så här långt presterat bättre än någonsin. För årets nio första månader uppgick rörelsevinsten nämligen till 20,5 miljoner euro.
– Vi är glada över att det vi såg framför oss har förverkligats. Det är så klart bättre än vad vi planerade och budgeterade för för ett år sedan men ändå en fortsättning på det vi såg redan under det andra kvartalet, säger vd Björn Blomqvist.
Trots utmaningar
Backar man bandet lite längre tillbaka är dock utvecklingen över förväntan. Björn Blomqvist har i och för sig tidigare sagt att den här utvecklingen är vad koncernen beskrev i sitt prospekt när ny finansiering löstes hösten 2021, men att det skulle bli rekord redan inom två år såg man kanske inte.
– Tar man dessutom hänsyn till två viktiga parametrar, den svenska kronans värde och bunkerpriset, som sedan dess utvecklats åt fel håll är saken ännu mer glädjande. Det är två viktiga makroekonomiska faktorer som utvecklats negativt och ändå presterar vi så här bra. Det är synnerligen glädjande.
Det är framför allt utvecklingen på Finska viken som bidragit till den förbättrande lönsamheten och förutom större volymer på både passagerar- och fraktsidan har höjningar av biljettpriserna fått önskvärd effekt. En stor förklaring till de ökade volymerna är i sin tur att Eckerö Line i våras fick tillgång till nya lastningsramper i Nordsjö hamn i Helsingfors och i Muuga hamn utanför Tallinn, något som möjliggjorde en utökad turlista för Finbo Cargo. I samband med att ramperna togs i bruk utökades antalet avgångar per vecka från 21 till 31.
– I och med det kom ytterligare tillväxt i kapacitet och därmed större volymer. Det har förstås inneburit ökade kostnader i form av personal och bunker men är en kapacitetsökning på befintlig tonnage, säger Björn Blomqvist.
I praktiken har de nya ramperna möjliggjort att frakt kan lastas mer effektivt med genomkörning på både nedre och övre däck samtidigt. Tidigare har lastning på det övre däcket varit mer besvärlig och därmed tidskrävande.
– Det har gett lite mer utrymme men framför allt har det inneburit att allt går betydligt snabbare, och därför har vi kunnat utöka turlistan. Det har blivit en mer konkurrenskraftig operation och samtidigt har vi under en lång tid sett en positiv trend med Finlandia.
Uppdämt behov
Att även antalet passagerare på Finska viken ökat ser han som en följd av det uppdämda behov som byggdes upp under pandemin.
– 2023 är ju det första helåret som vi levt under helt normala förhållanden sedan pandemin.
Samma förklaring ser han till att passagerarna på rutten mellan Åland och Sverige ökade med 35 procent under kvartalet.
– Ja, tillsammans med effekten från att Rosella försvunnit.
Rederi Ab Eckerö har vid det här laget länge pratat om att elektrifiera trafiken över Ålands hav och i somras berättade Björn Blomqvist att arbetet skulle intensifieras genom diskussioner med bland annat myndigheter och aktörer inom energibranschen. Den stora utmaningen ligger enligt Björn Blomqvist på landsidan och prognosen då var att man inom fem år skulle ha olika hybridlösningar på plats för att minska energianvändningen på till exempel befintligt tonnage, och att man på tio års sikt skulle ha ett nytt och bättre anpassat fartyg.
Hur har det gått sedan dess?
– Vi fortsätter våra diskussioner med olika intressenter i båda hamnar och med att utreda förutsättningarna för en stegvis övergång till mera eldrift. Vi pratar med leverantörer och utreder olika koncept för att se vad som är möjligt att göra. Det handlar om att få klart för oss hur vi kan få fram ett lättare fartyg där en del av funktionerna som nu finns ombord kan flyttas till landsidan. Men vi är inte närmare något nybyggnadsprojekt.
Utsläppstillägg sannolikt
I början av det tredje kvartalet amorterade Eckerökoncernen planenligt tillbaka kapitallånet från storägaren Rederi Ab Skägårdstrafik och så här långt i år har man, med hjälp av kassatillskott från försäljningen av Birka Stockholm, nu amorterat totalt 49,7 miljoner euro av sina räntebärande skulder. Vid utgången av kvartalet uppgick de långfristiga skulderna till 31,1 miljoner euro och de likvida medlen till 29,6 miljoner euro.
Utsikterna för helåret 2023 är att koncernen ska göra ett resultat i nivå med de bästa åren innan pandemin, men utvecklingen kring bunkerpriset skapar fortsatt osäkerhet.
– Just nu har vi inga säkringar gjorda utan lever med marknaden som fortsättningsvis är väldigt svårbedömd.
Efter årsskiftet blir sjöfarten en del av EU:s system för handel med utsläppsrätter vilket kommer att innebära stora kostnader för koncernen. Med nuvarande förbrukning och kostnad för en utsläppsrätt räknar man med ungefär 12-13 miljoner euro från och med 2026 när systemet är fullt implementerat. Nästa år omfattas 40 procent av utsläppen och 2025 70 procent av utsläppen.
– Vi kommer säkerligen i någon mån och i något skede att vara tvungna att överföra så mycket som möjligt av den kostnaden på våra kunder, säger Björn Blomqvist.