Med en regionplan hade splittringen av centrum mellan Mariehamn och Jomala kunnat undvikas. Det hävdar nu stadsarkitekten.
NÄRINGSLIV - Min egen reaktion är att man är ganska sent ute på Åland, man borde tänkt på det här tidigare. Alla kommuner får i dag planera som de vill. Tyvärr, säger Sirkka Wegelius som är stadsarkitekt i Mariehamn.
Många butiker väljer i dag att etablera sig utanför stan på ställen som Möckelö eller Jomala. Och en del av problemet är enligt stadsarkitekten avsaknaden av en så kallade regionplan för hela Åland.
- Det skulle varit mer ändamålsenligt att affärslokalerna i Jomala skulle vara för en viss typ av större handel, för att säkra specialbutikerna i centrum. Men i och med att Jomala och landskapet inte tagit det till sig har utflyttningen redan börjat. Jag är personligen inte säker på att det går att stoppa.
Är det alltså försent att göra något åt Mariehamns centrum?
- Nej det är inte för sent. Men att göra något åt att butikerna etableras i Möckelö och Jomala är försent. Vi kan gör allt för att det blir lättare att etablera sig i Mariehamn. Vi har redan sexvåningshus och det har diskuterats åtta våningar till exempel.
Vad kan man göra mer?
- Det viktigaste är att få aktörerna att vakna upp. Apoteksgården är nästan färdig, utvidgning av Sittkoffs är igång. Det har staden tagit initiativ till. Men staden har inte möjlighet att tvinga någon att bygga. Sist och slutligen är det upp till fastighetsägaren.
- Det här borde varit en sak för kommunerna, för Ålands bästa.
Samordning och nybygge
Även från Ålands största företagarorganisation Ålands näringsliv ser man behovet av samordning mellan kommunerna.
- Vi har också sagt att vi vill ha en planering som ser till hela Ålands bästa men i dagsläget har vi inte det, säger vd:n Daniel Dahlén.
Skulle du hellre se att Mariehamn tar upp konkurrensen med Jomala eller att landskapet går in och bestämmer?
- Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi behöver ha ett mer åländskt perspektiv på planering. Men fortfarande finns det mycket att göra i Mariehamn.
Hur ser du på utvecklingen i Jomala och Möckelö?
- Det beror på vilket perspektiv man har. För Ålands del är det bra att vi får in fler butiker, men om hela Åland ska leva måste vi också ha ett livskraftigt centrum. Om det sen i framtiden ligger i Mariehamn eller i Jomala är mindre viktigt. Vad vi nu har sett är att vi är på väg att få ett splittrat centrum.
Vad kan man göra rent konkret i Mariehamn?
- Det viktigaste är moderna stora affärsytor. Åttavåningshus är av största vikt. Men politikerna verkar vilja behålla småskaligheten. Det finns till och med de som inte vill att stora kedjor ska komma hit, och då kan man undra vilken verklighet de lever i.
Varken ja eller nej
Näringsministern Torbjörn Eliasson (C) vill varken säga ja eller nej till en regionplan för Åland. Det beror på vad man lägger i begreppet menar han.
- Det finns områden där där man kan samarbeta, energifrågan är en viktig sak till exempel. Men det är kommunerna som har planeringsmonopolet och det tycker jag att de ska ha. Men jag ser det som väldigt naturligt att man samarbetar mellan grannkommuner, säger han .
Niklas Lampi