Halkan har den senaste tiden varit svår och det har märkts inte minst på sjukhusets akutavdelning.
– Halkan har kommit och gått i vinter, men de senaste två veckorna har det faktiskt varit ovanligt hög förekomst av olyckor, säger Petter Westerberg som är klinikchef vid akuten.
Han säger att vissa dagar har så många som en tredjedel av patienterna som vårdats haft halkrelaterade skador.
– Det har från och till varit mellan tio till tolv patienter per dag med den här typen av skador. Det vi ser här är dessutom bara toppen på isberget. De mer lindriga skadorna tas omhand av primärvården och företagshälsovården.
Vilka skador har varit vanligast?
– Det är egentligen alla typer av ortopediska skador. Det är fotleder, knän, knäskålar, lårben, höfter, händer och handleder, armar och ryggar. Dessutom sårskador och traumatiska skallskador.
Det med traumatiska skallskador låter allvarligt?
– Ja, det är potentiellt allvarliga skador, exempelvis skallfrakturer och traumatiska hjärnblödningar. Oftast har det dock rört sig om mindre skador med god prognos.
Har någon specifik ålderskategori varit vanligare än andra?
– Det har kommit in allt från småbarn till äldre personer. Skadetyperna kan skilja sig lite beroende på vilken ålder patienten har.
Bild
Har det också kommit patienter som varit med i bilolyckor på grund av väglaget?
– Väldigt få, mest har det faktiskt varit folk som halkat omkull.
Hinner ni med på akuten eller har det varit svårt att räcka till?
– Jag tycker personalen gör ett fantastiskt jobb och de gör vad de kan för att det ska löpa så snabbt och smidigt som möjligt. De svåraste och mest skyndsamma ärendena prioriteras alltid. Vid några tillfällen har det blivit kö till vårt gipsrum.
Vad ska man tänka på i det här väglaget, har du några tips?
– Det finns mycket man kan tänka på. Förstås är det bra om man har halkskydd som till exempel broddar. Också ordentliga skor med räfflad sula är bra. Man kan också följa med vädret noga. Risken för halka är lite mindre vid ordentlig kyla, störst risk är det vid väderomslag. När det blir varmare och det finns hårt packad snö och is uppstår en hal yta, säger Petter Westerberg och fortsätter:
– Sedan gäller det att hålla trappor isfria och se upp med dörrbleck i plåt. Man kan också försöka gå där det är sandat och tänka på hur man går. Om man kortar ned stegen och hålla fotens tyngdpunkt centrerad blir balansen bättre. Det är bra att hålla händerna fria och inte hålla på med mobilen eller ha händerna i fickorna. Är vädret extra besvärligt kan man överväga att stanna inne, särskilt om man har en ökad fallrisk eller skaderisk.