Reklamfolket på Åland är frustrerade över att Ålands turistförbund inte tar till sig nya idéer för hur Åland skulle kunna marknadsföras. I stället satsar man stora pengar på förlegade metoder och fel målgrupper.
TURISM Varje år får Ålands turistförbund runt 1,5 miljoner euro för att bland annat marknadsföra Åland som destination. Precis när man som bäst håller på med upphandlingen av webbyråer och reklambyråer för nästa treårsperiod höjs kritiska röster mot att reklambyråerna inte får vara mer delaktiga i processen.
De flesta i reklambranschen som Ålandstidningen talar med är av samma åsikt. Reklamfolket på Åland har massor av idéer men får inte gehör för dem. I stället bestämmer turistförbundet själv hur Åland ska marknadsföras -vad som ska göras och hur det ska göras. Reklambyråerna får endast konkurrera med pris om att få producera materialet.
-Alla vi som bor här vill att Åland ska marknadsföras så smart och så modernt som möjligt, men det är inte bara att sätta igång och marknadsföra. Man måste analysera och studera målgrupper. Det finns spetskompetens på Åland för detta, men turistförbundet bestämmer på förhand hur Åland ska marknadsföras. Sedan upphandlar man bara efter pris, säger Michael Hancock från reklambyrån Hancock.
Dyster kampanj
Just detta med att analysera målgrupper anser Michael Hancock är viktigt och något man har slarvat med. Dessutom utnyttjar turistförbundet inte de nya tekniker som finns och alla idéer reklammakarna på Åland har.
-Hela reklambranschen på Åland bubblar av idéer för hur man skulle kunna marknadsföra Åland. Det finns så mycket nya spännande tekniker man kan använda numera. I stället producerar turistförbundet den där katalogen och en dyster kampanj i Stockholms tunnelbana, trots att vi vet att de som kommer till Åland inte rör sig i tunnelbanan.
Hur skulle då Åland kunna marknadsföras på ett effektivare sätt? Eva-Jo Hancock, på byrån Hancock, är full av idéer. Dels säger hon att man bör lägga större fokus på sådant som inte uppfattas som marknadsföring utan känns mer äkta. Bland annat nämner hon vad filmerna Sagan om ringen gjort för Nya Zeeland och att Åland kanske också borde satsa som delfinansiär i filmproduktioner.
-Det som var nytt och fräscht för fem år sedan är passé nu. Bra pr lägger inte nödvändigtvis tyngdpunkten på broschyrer. Förutom film och tv kan det kan även handla om gerillamarknadsföring, bloggar, med mera. Det som man inte inser är marknadsföring, det är bra marknadsföring.
Gammal vana
Frågan är varför inte turistförbundet tar till sig de många nya idéerna och de mer moderna marknadsföringsmetoderna som kan åstadkomma stora resultat med små medel. Michael Hancock tror inte det handlar om revirtänkande, utan helt enkelt om vanans makt.
-De som jobbar på turistförbundet är förträffliga människor. Jag tror helt enkelt att man gör som man alltid har gjort utan att tänka på det, trots att saker och ting förändrats. Jag känner emellertid till kollegor som försökt prata med turistförbundet och är frustrerade över att de inte får gehör för sina synpunkter, säger han
Samtidigt som det finns ett missnöje med turistbyrån är frågan väldigt känslig. Kontrakten med turistbyrån är värda mycket pengar och är inte något man vill gå miste om.
För ett tag sedan planerade branschen ett gemensamt upprop där man offentligt ville uppmana turistbyrån att använda sig av den kompetens som finns på Åland, men när det kom till kritan var det vissa som helt enkelt inte vågade.
Bredare perspektiv
Pernilla Weckman, vd för April kommunikation, är inte riktigt lika kritisk mot turistförbundet, men anser även hon att de skulle tjäna på att släppa in reklambyråerna tidigare i processen.
-Ju tidigare man släpper in oss desto bättre blir resultatet. Det är bra för alla kunder att vi släpps in så tidigt som möjligt. Förutom att det blir ett bättre resultat är det även det mest kostnadseffektiva sättet. Vi finns här och vi skulle önska att vi kom in tidigare eller helst fick vara med hela tiden.
Patrik Ekblom, vd för Maridea, vill inte uttala sig om samarbetet med turistförbundet.
-I och med att turistförbundet är vår kund vill jag inte uttala mig. Det är en avtalsfråga. Vi uttalar oss gemensamt med de vi jobbar med.
Ålandstidningen