Den 21 oktober, mellan klockan 14 och 15, ska Finland försöka slå världsrekord i världens största rättvisemärkta kaffepaus. Mariehamns församling och Agenda 21 bjuder på gratis kaffe som en del i rekordförsöket.
EVENEMANG 12.158 personer. Så många deltog i den rättvisemärkta kaffepaus som hölls i USA i våras, vilket är det nuvarande världsrekordet. Tanken är att Finland ska slå detta rekord när veckorna för rättvis handel nu inleds.
Den 21 oktober bjuder därför Mariehamns församling och Agenda 21 på gratis rättvisemärkt kaffe i Röda korsgården i Mariehamn. ÅCA står för tårta. Om man vill vara med i rekordförsöket kan man antingen dyka upp på Röda korsgården eller arrangera sin egen rättvisemärkta kaffepaus på sin arbetsplats.
Om man arrangerar sin egen kaffepaus uppmanas man kontakta Mariehamns församling och berätta hur många som deltagit.
Gynnar de fattiga
Under presskonferensen inför rekordförsöket talar Maria Stenroos-Fagerström från Agenda 21 väldigt varmt om de rättvisemärkta produkterna.
-Märket garanterar att de som odlar har ett garantipris över världsmarknadspriset och att de får långa kontrakt. Dessutom får de små kooperativen en premie för att förbättra situationen i samhället, som till exempel pengar till skolor.
-Rättvisemärkt kostar mer, men det garanterar att de som arbetar har råd att försörja sig. Annars stoppar de stora kaffebolagen pengarna i sina fickor. Så om man dricker rättvisemärkt kaffe kan man dricka med gott samvete, utan dålig eftersmak.
Är det inte bättre att köpa vanligt kaffe och ge mellanskillnaden till välgörenhet? Det är ju så lite av mellanskillnaden, cirka 20 procent, som faktiskt når de fattiga bönderna?
-Det är bättre för de som arbetar att de inte får bistånd, utan får betalt för sitt arbete. De vill arbeta för pengarna, säger Maria Stenroos-Fagerström.
-Om man får något är man inte lika rädd om det, säger diakonissan Lisbet Nordlund.
Dåligt samvete
Flera vetenskapliga studier hävdar att märket slår ut fattiga bönder eftersom avgifterna för att att upprätta ett rättvisemärkt kooperativ ligger på tusentals euro.
-Jag undrar om det stämmer, var har du läst det? Men de som jobbar på kooperativen får i alla fall bättre betalt, säger Maria Stenroos-Fagerström.
Financial Times avslöjade 2006 omfattande bedrägeri med de rättvisemärkta varorna där arbetarna fick under lagstadgad minimilön och där kaffet odlades i skyddad regnskog. Kan man lita på märket?
-Kontrollen har blivit bättre sedan dess, säger Siv Hallbäck, vikarierande diakoniarbetare.
-Och de som inte har märket kan man inte lita på alls, säger Maria Stenroos-Fagerström.
Ska man ha dåligt samvete om man inte köper rättvisemärkt?
-Om man gör samma research på hur vanligt kaffe produceras får man nog lite dåligt samvete, säger Maria Stenroos-Fagerström.
Ålandstidningen