Under coronakrisen uppdaterar Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, rapporter om hur den åländska arbetslöshetssituationen utvecklas.
Redan i slutet av mars kunde Åsub konstatera en dramatisk ökning i antalet arbetssökande i landskapet. När Åsub nu presenterar siffror per den 15 april kan man konstatera att antalet arbetslösa har stigit än kraftigare.
Åsub skriver i rapporten: ”Det relativa arbetslöshetstalet var den 15 april historiskt högt, 11,4 procent jämfört med 3,4 procent i april i fjol, en ökning med 8 procentenheter”. Åsub jämför läget nu med finanskrisen i början av 1990-talet: ”Situationen på den åländska arbetsmarknaden den 15 april 2020 kan närmast jämföras med 90-talets recession”.
När Ålandstidningen når näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) har han ännu inte hunnit läsa rapporten, men han är inte förvånad över den stegrande arbetslösheten.
– Vi har ett land i undantagstillstånd och det här är resultatet av det. Det är inget som är förvånande med tanke på situationen. Ser vi till exempel på USA har man 25 miljoner arbetslösa nu jämfört med nio för en månad sedan, säger han.
Hur påverkar de här snabbt ökande arbetslöshetssiffrorna landskapsregeringens (LR) tidtabell för kommande tilläggsbudgetar med nya insatser?
– Vi har haft en överläggning om det i dag (läs: i går), men det är finansminister Eliassons bord att svara på, säger Fredrik Karlström.
Torbjörn Eliasson har tidigare meddelat att nästa tilläggsbudget, som i första hand ska riktas till kommunerna, ska komma före midsommar. Men han säger att planerna kan ändras.
– Vi säger klart och tydligt att inget är på förhand bestämt om när nästa tilläggsbudget kommer. Det kan bli en tilläggsbudget och det kan bli två, och de kan komma tidigt, säger finansministern.
Arbetet med den kommande budgeten satte igång direkt efter att den förra klubbades av lagtinget i slutet av mars. Men Torbjörn Eliasson menar också att vad LR ska göra i viss mån styrs av vad den finska regeringen vidtar för åtgärder.
– Vi har fått besked om att de kommer presentera sin tredje tilläggsbudget den 28 maj, samma dag som vi hade planerat att klubba vår i LR. Den är väldigt viktig eftersom det där kommer att framgå vad man vidtar för åtgärder för att stabilisera ekonomin i landet. Där kommer också mer till kommunerna.
Finansministern berättar att LR just nu analyserar utfallet av de insatser som genomfördes i och med den förra tilläggsbudgeten, bland annat hur många som ansökt om likviditetslån och -stöd, samt hur de extra pengar som anslogs för Ams används.
– Det är intressant för oss att se hur långt pengarna i den budgeten räcker till, men vi är också övertygade om att vi måste komma med ytterligare åtgärder, säger Torbjörn Eliasson.
När det gäller arbetslöshetssiffrorna hoppas näringsminister Fredrik Karlström på positiva nyheter från Finlands regering vad gäller nedstängningen av landet.
– Vad jag önskar mest av allt är att få ett slutdatum på undantagstillståndet och att vi börjar närma oss en normalnivå.
– Ovissheten är det värsta, och det tror jag avspeglar sig i Åsubs rapport och arbetslöshetssiffrorna. Företagen har vidtagit åtgärder för att man inte vet hur sommaren och hösten blir. När vi ser att andra länder börjar starta upp, och vi också inser att vi måste komma vidare, så har vi förhoppningsvis en sommar som i alla fall får igång lite turism, säger Fredrik Karlström.
Jonas Bladh