I skrivande stund kostar en euro 10,04 svenska kronor. Som mest har priset varit uppe i 10,12.
Det är rekord. Den svenska kronan har aldrig varit så lågt värderad mot euro.
Men effekterna på det åländska näringslivet är långt ifrån säkra. Utvecklingen hänger på hur länge kronraset håller i sig.
VALUTA - Rent allmänt så är det här inte positivt för Åland att vi har en låg kronkurs i Sverige. Vi har en betydande turism från Sverige och många åländska företag får betalt i kronor. Det skulle vara bättre om Sverige också hade euro, säger Daniel Dahlén, vd för Ålands handelskammare.
Kan kronraset knuffa svenskarna närmare ett valutabyte?
- Det har jag ingen aning om. Men en svagare ekonomi kan leda till att man blir mer positiv till euron, det har visat sig på Island.
Men ytterst är det marknaden som avgör vad en krona ska kosta.
- Det är marknaden som bestämmer kursen, och just nu har marknaden bestämt att kursen ska ligga på 10,04, säger valutahandlare Ulla Berglund på Ålandsbanken.
Vad tror du om utvecklingen, kommer kronan att fortsätta rasa?
- Det är helt omöjligt att tro någonting. Det är som att kasta tärning. Det beror helt på hur marknadsaktörerna upplever marknaden. Och just nu är det väldigt dollarstyrt.
Vad innebär det?
- Det betyder att väldigt många köper dollar och säljer svenska kronor. Det behöver inte vara så stora belopp för att svängningarna ska bli kraftiga.
Varför påverkas inte euron?
- Indirekt har den gjort det. Just nu kostar en euro 1,3508 i dollar, från 1,3347 tidigare i dag. Överhuvudtaget är det väldigt oroligt på marknaden. Man ser att de svagare valutorna, inklusive den svenska och norska kronan och den ungerska forinten går ned. Den isländska finns det ingen kurs på alls.
Vad kan hända?
- Kronan kan falla mer, och då kan Riksbanken eller de europeiska centralbankerna gå in och stödköpa kronan. Men det är inte så ofta förekommande. Det hände senast 2001.
Den låga kronkursen hjälper inte precis Ålands turistnäring.
-Åland har ändå ett rykte om sig att vara dyrt, så det är klart att det här inte är bra. Ju dyrare det blir för svenskarna att komma till Åland, desto mindre blir inresandet, säger Annica Jansson, vd för Ålands turistförbund, just nu på semester i Sydostasien.
Resultatet kan både bli ett minskat inresande till Åland och att de som kommer spenderar mindre pengar.
- Sverige är ju en jätteviktig marknad. Jag har hört från branschen att det är tufft nu.
Dick Sirén, vd för Sparhallen, tror inte att den låga kronkursen påverkar ålänningarnas köpvanor - att ålänningarna skulle åka till Sverige och handla i större utsträckning.
- Det beror på om det blir långvarigt eller inte. Men vi får ju andra förutsättningar att köpa in varor billigt från Sverige, och då kan vi sänka våra priser på svenska artiklar. Det leder också till att handeln i stort tittar mer västerut. Jag tror det tar ut varandra.
På Viking Line hoppas man på att situationen är kortvarig.
- Den fallande kronan innebär att de svenska kunderna får en minskad köpkraft, men det beror också på hur länge den låga kronkursen kommer att bestå, säger Kent Nyström, vice vd på Viking Line.
Men en billigare krona kan göra att svenskar stannar hemma.
- Det är klart att det kan påverka resandet. En vistelse på Åland kommet att bli dyrare för en svensk.
Några åtgärder för att göra resandet attraktivare ä inte aktuella.
- Egentligen är det så att vi redan erbjuder så förmånliga resealternativ till Åland att jag inte kan se att biljettkostnaden i sig skulle vara hindret att resa hit.
Kan det bli aktuellt att dra in på antalet avgångar?
- Det är alldeles för tidigt att spekulera i något sådant. I princip har vi ett fast linjenät som vi fortsätter driva. Och så beror det helt på hur långvarig situationen blir. Jag tycker man ska avvakta och se tiden an innan man drar några slutsatser.
Fredrik Granlund