Behovet av stöd ser ut att öka från år till år. Rädda Barnen har i många år gett julklappar till barn i familjer som lever i ekonomisk utsatthet.
– Det är en blandning av helt nya som söker hjälp och sådana vi hjälpt tidigare. Vi hjälper oavsett varifrån man kommer, vi har fokus på barnen, säger Lotta Angergård.
Tiden för att ansöka om en julklapp via Rädda barnen har gått ut men Lotta Angergård säger att om någon inser att det behövs hjälp kan man höra av sig, så kan man exempelvis få ett matstöd.
Rädda barnen stödjer genom att ge en julklapp i form av ett presentkort till önskad butik på Åland.
– Föräldrarna får presentkortet innan jul så de hinner köpa det. Vi vill inte ta ifrån föräldrarna känslan att få köpa det barnen allra mest vill ha.
Rädda barnen hoppas nu att många vill hjälpa och bidra med en julklapp.
– Vi hoppas att alla som kan bidrar till vår julinsamling, stödet är ovärderligt. Information om hur man kan hjälpa finns på vår hemsida.
Jomalas och Mariehamns diakonissor säger att hjälpbehovet i år är stort men inte rekordartat.
– Vi klarar av att möta behovet, säger Ann-Lis Biström, diakonissa vid Jomala församling.
Fördröjd effekt
Lisbet Nordlund, diakonissa vid Mariehamns församling, säger att det ofta rör sig om en fördröjd effekt då det gäller folk som söker hjälp via Matbanken.
– Många ser det som en sista utväg. Vi är lite förvånade att inte hjälpbehovet växt mer i höst, men det kanske beror just på det. De flesta som nu söker hjälp är sådana som vi haft i våra rullor tidigare.
Matbanken är en del av diakonins helhetsmässiga hjälpinsats. Matbanken ger hjälp främst till dem som av olika anledningar har tillfällig eller en längre tids ekonomisk kris. Att det finns ett behov av hjälp och stöd står klart. Ökade mat- och elkostnader under en längre tid, särskilt om man även innan haft det ekonomiskt tajt, tär.
– Det är min åttonde jul här och den här julen upplever jag att det är mest hjälpbehövande, säger diakonissa Ann-Lis Biström vid Jomala församling.
Hon säger att det är alla kategoriers människor med alla möjliga problem så som missbruk, arbetslöshet och psykisk ohälsa.
– Det handlar om ålänningar, inflyttade, barnfamiljer och ensamstående. Vi går igenom de hjälpsökandes ekonomiska situation innan de får hjälp. Vi är en rik region men det märks att klyftorna i samhället blir allt djupare.
Extra tufft för ensamstående
Också Lions Club Åland Freja märker av ett ökat behov av stöd den här julen.
– Särskilt ensamstående kvinnliga pensionärer och ensamstående föräldrar har det extra tufft nu, säger Regina Lindblom, president för Lions Club Åland Freja.
Lions club Freja stöder hjälpbehövande på två sätt inför jul.
– Vi har ”Julgranen” som är till för barn 0-17 år dit vårdnadshavare får mejla vår mejladress och ansöka om hjälp till julklappar. Sen har vi vår ordinarie insamling där man kan ansöka om ekonomiskt stöd för en särskild sak eller för kläder till exempel och den är avsedd för familjer men också för till exempel pensionärer. Det är många äldre som inte har det så fett just nu, säger Regina Lindblom.
Hon säger att hon märkt av ett ökat antal ansökningar om ekonomiskt stöd till deras ordinarie insamling.
– Jag kan tycka att särskilt unga familjer borde få lite ekonomisk rådgivning. Många har det tufft med till exempel sjukskrivningar och då kan det vara svårt att komma på banan igen.
Hjälper 140–150 unga och barn
Ung Resurs arrangerar en julklappsinsamling för barn, unga och unga vuxna.
– Totalt hjälper vi runt 140–150 unga och barn att få en julklapp, säger Thomas Mattsson, verksamhetsledare på Ung Resurs.
Varje år har Ung Resurs ungefär samma antal klappar som delas ut till behövande i åldern 16-29 år.
Det sker inom ramen för insamlingen ”Välgörenhetsgranen” där en julgran i både Maxinge och i Sittkoffs finns full med smällkarameller.
– Våra partners gör sedan upp en lista med olika julklappar de tror barnen och de unga önskar och sedan gör vi på Ung Resurs i ordning smällkarameller med lappar där det står ålder, kön och vad de kan tänkas önska sig. Sedan öppnar givaren en smällkaramell och köper det som står på lappen, säger Thomas Mattsson.
I år har man också haft ett samarbete med Ålands mottagningscenter och satt upp en postlåda i Maxinge där förbipasserande har kunnat ge ett presentkort åt ett barn eller ungdom som flytt undan krig eller andra oroligheter.
– Tyvärr har det varit en liten besvikelse, det har varit dålig respons. Det är tråkigt, säger Thomas Mattsson.