Ålänningarna köper mer ekologiska grönsaker än någonsin. Ekokassen har nästan fördubblat sin försäljning sen starten för ett år sedan, och på Odlarringen finns det nu inte tillräckligt med produkter för att täcka efterfrågan.
MILJÖ Dyrt eller ej - intresset för ekologiska produkter bara ökar på Åland. Det märks särskilt på Odlarringen, som är ett andelslag med ekologiska odlare.
-De senaste tre åren har vi märkt väldigt stor skillnad, säger Linda Klarby, konsulent på Odlarringen. Där klarar man nu inte av att täcka efterfrågan på ekologiska grönsaker.
-Vi söker hela tiden nya ekologiska odlare.
Sallad säljer bra
Det är framförallt vardagsgrönsakerna som har störst åtgång, säger Linda Klarby.
-Sallad, gurka och tomat säljer bäst, morot och potatis säljer också bra. Men även våra lite ovanligare sorter har bra åtgång, som mangold, ärtskott, ärter och timjan i kruka.
Utbudet på Odlarringen ökar hela tiden.
- Vi försöker hitta lite nytt varje år. Nu har vi bland annat timjan i kruka, den har sålt bra.
Priset ligger en bit över andra grönsaker.
-Vi försöker ligga lite över de vanliga åländska varorna och ytterligare en bit över de finska varorna. Det krävs ju också mer arbetskraft att få fram en ekologisk produkt.
Ekokassen ett år
En av Odlarringens största samarbetspartners är ekokassen Solklart. Varannan vecka kan mariehamnare få en kasse ekologiska grönsaker hemkörd till dörren för 30 euro per gång. Trots att man inte marknadsfört sig aktivt har försäljningen ökat. Lotta Jakobsson startade projektet för ett år sedan under företagsnamnet Trifolium, tillsammans med Soile Wartiainen och Ann-Charlotte Funck. De tre entreprenörerna är mycket nöjda med försäljningen.
-Det har gått väldigt bra. Vi startade med femtio kassar för ett år sedan, och nu är vi uppe i nittio, säger Lotta Jakobsson.
Positiv respons
Responsen från ekokassens kunder har varit mycket positiv, säger Lotta Jakobsson.
-De flesta har varit väldigt nöjda. Många tycker att det är roligt att vi introducerar lite udda grönsaker varje gång. Vi skickar också med recept och information om odlarna.
För att få glädje av ekokassen behöver man ta sig tid till att laga mat från råvaror.
- Det är några som tyckt att det inte passar dem därför att de helt enkelt inte hinner laga upp allting, säger Lotta Jakobsson.
Beredda att betala
Högre priser verkar inte avskräcka de åländska konsumenterna från att välja ekologiskt. Lotta Jakobsson upplever att efterfrågan är hur stor som helst.
-Skulle vi annonsera skulle vi säkert få många fler kunder. Vi är försiktiga och vill växa lite lagom fort.
Trifolium kan i dag inte leverera så väldigt många fler ekokassar än man redan gör.
-Det finns inte tillräckligt med odlare. Det gäller inte bara Åland - det kan även vara svårt att hitta kompletterande varor från Finland och Sverige när det behövs.
Klimatsmarta ålänningar
Linda Klarby tror att det ökade intresset visar att folk är mer klimatsmarta och medvetna i dag.
-Jordbruket är ju en bidragande orsak till klimatförändringar. Då är det en enkel grej att köpa ekologisk mat istället för konventionellt odlat.
Det är bra att välja ekologiskt även för sitt eget välbefinnande, tycker Linda Klarby.
-Det kan inte vara bra att äta så mycket gifter som det är på grödor i dag och som inte går att skölja bort.
Ålandstidningen