I år ligger fler elever än tidigare på gränsen till att bli godkända när årets betyg ska delas ut. I mitten av varje termin delar Godby högstadieskola ut varningar till de elever som riskerar att få en fyra i betyg. För att bli godkänd krävs att eleven får en femma. Varningar ges också till de elever som gör en tvåstegssänkning, alltså riskerar att sänka sina betyg mer än ett steg.
I år har Godby högstadium fått dela ut fler varningar till sina elever än tidigare. Exakt hur många fler kan rektor Mats Fors dock inte svara på.
– Det är säkert 20 varningar som har delats ut i sjuan till nian. Hur många fler det är kan jag inte säga, men det är en ökning från i fjol.
Vad beror det på att så många har fått varningar i år?
– Jag tror att det är läsförståelsen som är akilleshälen. Många elever har svårt med läsförståelsen.
Men hur kommer det sig att så många drabbas just i år?
– Jag har inget svar på det. Men svaga sjuor ger svaga åttor. Det är kanske inte någon överraskning att det har blivit så här.
Hur arbetar ni för att hjälpa eleverna?
– Vårt uppdrag är att fostra eleverna för att klara av nästa stadie, och att undervisa enligt läroplanen.
- Det är viktigt att komma ihåg att alla elever har olika förutsättningar. Vi försöker att se till individen och nivåanpassa undervisningen. Vi gör en orosrapport om en elev riskerar att inte klara sig, och skolan är sedan skyldig att erbjuda stöd. Men elevens eget ansvar och attityd till skolarbetet är också av stor betydelse.
Skolan ger också frivilligt stöd och handledning till de elever som har svaga vitsord.
Studieteknik
Enligt rektorn är eleverna som börjar sjunde klass allt sämre på läsförståelse. Han menar att eleverna behöver lära sig studieteknik tidigare än vad de gör nu, redan i lågstadiet.
Att eleverna inte klarar av att läsa ordentligt leder i längden till svårigheter i även andra ämnen. Som till exempel kemi och fysik. För det är i dessa ämnen som flest elever har fått varningar i. Flera av de elever som har fått varningar i exempelvis kemi och fysik har också lägre betyg i andra teoretiska ämnen.
–Ofta går det hand i hand, säger Mats Fors.
Extra resurser
I Godby högstadieskola har man nu satt in extra resurser. Inför 2015 anställdes en specialundervisningslärare och inför 2016 års budget planeras för en assistent till den ena specialklassen och ytterligare en samordnad assistentjänst.
– Det är klart att den höga siffran inte är rolig. Vi måste arbeta med det här och vi måste försöka få politiker att se att just nu har vi det svårt och att vi behöver stöd. Och jag tycker att vi har fått gehör för det. Jag tror att Godby har en högre elevkostnad än någon annan kommun.
Mathias Eriksson är skoldirektör för södra Ålands högstadiedistrikt. Tidigare arbetade han som direktör på det norra distriktet, dit Godby högstadium hör.
– Framför allt är det pojkars minskade läsning som vi måste arbeta med. Det är jätteviktigt att vi sätter in resurser där, och att vi gör det tidigt. På högstadiet är det för sent, då kan man bara arbeta med att rädda det som räddas kan.
Petra Dahlgren