Nina Fellman (S) motiverar sin reservation med att boksluten för 2020 är överraskande starka för de flesta kommuner. ”Det finns därtill ingen logisk koppling mellan valet av de mest regionalpolitiskt utjämnande landskapsandelarna och det faktum att det är Mariehamn och Jomala som drabbats hårdast av pandemin i form av högre arbetslöshet. Ifall kommuner hamnar i akut kris finns räntefria lån att tillgå som ingen kommun ännu använt sig av. Andra viktiga delar av den offentliga sektorn har kraftiga sparbeting, medan kommunerna nu stärks med medel som är ägnade att upprätthålla en ohållbar struktur snarare än att bidra till en önskad utveckling och förändring.”
Effektivare sätt
John Holmberg (Lib) och Stephan Toivonen (ÅLD) lämnar in en gemensam reservation, där de framhåller att de höjda landskapsandelarna om 1,2 miljoner bör fördelas enligt ett system som avspeglar pandemins följdverkningar, där exempelvis arbetslöshetsgrad och skattebortfall räknas in. En strikt regional fördelning av pandemidämpande stöd som utgår från enbart politiska bedömningar är helt förkastliga, skriver de.
De avslutar med:
”Reservanterna är även starkt kritiska till det förfaringssätt på vilket sätt landskapsregering och majoriteten i utskottet väljer att driva igenom lagförslaget där ingen sedvanlig remissrunda gått ut till berörda parter och där enbart vissa utvalda höranden med okritiska åsikter ges utrymme i betänkandet.”