Västerhamn i Mariehamn är just nu den enda platsen i Skärgårdshavet och Ålands hav med rikliga halter av blågröna alger.
Orsaken är att Västerhamn är både skyddad och näringsrik, förklarar biolog Nina Rosenback-Holmström vid Ålands miljölaboratorium.
ALGER Den riksomfattande algöversikten från den 16 juli visar att halterna av blågröna alger vid kusten är lägre än de genomsnittliga värdena för tidpunkten.
Vädret har varit rätt blåsigt, vilket bidragit till att de giftiga algerna inte flutit upp till ytan.
-Men det finns blågröna alger i vattnen runt hela Åland, säger Nina Rosenback-Holmström.
Bara på ett enda observationsställe har rikliga halter blågröna alger uppmätts. Det är i Västerhamn.
-Där brukar det alltid vara mycket. Det är en skyddad vik, säger Nina Rosenback-Holmström.
Dessutom är den näringsrik.
Kan gå snabbt
Algmätningarna görs på 17 platser på Åland. Det betyder att det kan förekomma blågröna alger i rikliga halter även i andra vikar. Blir det väderomslag och förändrade havsströmmar kan mängderna dessutom öka snabbt.
-Algerna kan flyta upp på några timmar. Men sedan kan det också bli bra igen på några timmar, säger Nina Rosenback-Holmström.
Hon tror inte att det är någon stor fara för en sådan snabb utveckling än på ett tag.
-Det är så pass svalt väder. Vattentemperaturen runt Åland är cirka 17-19 grader. Det är när det blir 20 grader som det blir jättemysigt för algerna. Blir det en värmebölja kan det blir problem. Men än så länge är det här inte en sådan sommar.
Hon påpekar att giftiga blågröna alger känns igen på att de ser ut som prickar som gör vattnet grumligt men att de inte går att "ta på".
-De alger som man kan lyfta upp på en käpp kallas trådalger. De är inte giftiga.
Ålandstidningen