Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér vill att de föreslagna skattelättnaderna i första hand ska komma låg- och medelinkomsttagarna till del.
Hon har en hektisk höst framför sig i riksdagen. Redan i slutet av augusti kommer det viktiga grundlagsutskottet till Åland.
POLITIK Det har gått mer än ett år sedan Elisabeth Nauclér valdes in i Finlands riksdag. Inom kort återupptar hon arbetet i Helsingfors när riksdagen öppnar igen efter sommaren.
När Ålandstidningen ringer upp henne för att fråga vad hon har gjort under sommaren och vilka frågor som står på dagordningen under hösten befinner hon sig på sommarstugan i Värmland, nära den norska gränsen.
Hur har sommaren sett ut?
-När det är riksdag försöker jag undvika allt vad resor heter. Så jag har rest mycket under sommaren istället.
Åland i FN
Elisabeth Nauclér berättar att hon under sommaren bland annat besökt FN-högkvarteret i New York. Detta i samband med att de länder som undertecknat konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor avrapporterades.
-Jag trodde att jag mest skulle vara med och observera, men det kom väldigt mycket frågor. Åland kom också upp för första gången. Jag sa att jag representerade en minoritetsgrupp och berättade om Ålands speciella behörighet.
Skattesänkningar
Den kanske viktigaste frågan för riksdagen i höst är de föreslagna skattesänkningarna. Att skattelättnaderna kommer att sluta på över 800 miljoner euro står klart. Frågan är hur de kommer att fördelas.
-Jag tycker att skattelättnaderna i första hand ska komma låg- och medelinkomsttagare till del. Men om man inte sänker skatten alls för höginkomsttagare skapas det inga incitament. Så jag säger inte att man inte ska sänka skatten för höginkomsttagare, men att fokus ska ligga på låg- och medelinkomsttagarna.
Hon nämner också den, som hon upplever, orättvisa skillnaden i beskattningen mellan pensionärer och löntagare. Även den förestående sänkningen av matmomsen tycker hon är viktig.
-Jag tror fortfarande på en matmomssänkning, trots att kritiker menar att den bara kommer mellanhänderna till del.
Klumpsumman
En fråga som är intressant ur ett åländskt perspektiv är hur skattelättnaderna kommer att påverka den åländska klumpsumman.
Finansministeriet räknar med att statens inkomster kommer att minska med 843 miljoner euro nästa år till följd av skattesänkningarna. Detta skulle i teorin kunna innebära att klumpsumman, som baseras på statens inkomster, sjunker även den. Speciellt om konjunkturen mattas av.
-Nja, det är svårt att spekulera om det. Tanken med skattesänkningen är att få de ekonomiska hjulen att rulla och skapa en ökad verksamhet i ekonomin, vilket i sin tur innebär ökade skatteintäkter för staten, säger Nauclér.
Sjöfartsstödet
En annan fråga som berör Åland är hur det blir med det utlovade sjöfartsstödet. För några veckor sedan överraskade regeringen alla med oväntat kraftiga skattesänkningar för skogsindustrin. Frågan är om man tar sjöfarten på lika stort allvar.
-När det gäller skogen reagerar regeringen blixtsnabbt, men sjöfarten kör man i botten innan man gör något. Så det råder ingen tvekan om att regeringen behandlar de två industrierna helt olika, säger Nauclér.
Hon tror dock att regeringen menar allvar med sina löften om stöd till sjöfarten.
-Det kommer att gå som utlovat.
Lissabonfördraget
En annan fråga, som visserligen riksdagen redan har fattat beslut om men som man ändå kommer att följa noga, är Lissabonfördraget. Detta efter att Irlands befolkning sagt nej till fördraget i en folkomröstning och andra länder börjat tveka.
-Jag har tidigare trott att detta fixar EU på något sätt. Att man skulle se till att fördraget kommer att gälla alla länder i EU utom Irland. Det är väl så att ledarna i EU vill mer än vad folket vill, säger Nauclér.
Hur tror du det går med Ålands önskemål om ökat EU-inflytande?
-Frågan känns inte så aktuell innan vi vet hur det går med fördraget. Det kommer att bli en del förbättringar vad gäller Ålands inflytande, men om det kommer att vara tillräcklig är svårt att säga.
Ålandsbesök
Elisabeth Nauclér berättar även att två av hennes utskottsresor under hösten kommer att ta henne till Åland.
-Både grundlags- och utrikesutskottets resor går till Åland i höst. 21 och 22 augusti besöker grundlagsutskottet Åland.
-Vi kommer att bekanta oss med självstyrelselagen, diskutera Lissabonfördraget, besöka polisen samt bekanta oss med Paf och den åländska försäkringslagstiftningen. Och åka på fisketur förstås, det är viktigt för oss riksdagsledamöter, skämtar Nauclér.
Exakt när utrikesutskottet kommer att besöka Åland och vad de kommer att göra här, förutom att diskutera Östersjön, är inte bestämt
. Elisabeth Nauclér nämner dock en sak som hon gärna skulle vilja se på dagordningen.
- Jag skulle vilja att vi tittade på Åland som ett konfliktslösningsexempel.
Ålandstidningen