Dan Nordman, lektor i historia vid Ålands Lyceum, och museiguide Geir Henriksen arrangerade ÅM i historiekunskap för första gången för lite knappt ett år sedan. Tävlingen blev en succé och duon bestämde sig därför för att göra det till ett återkommande evenemang. När den andra upplagan av tävlingen anordnas på lördagen har 19 lag anmält sig. Både lag som deltog i fjol och helt nya konstellationer är på plats. Från fjolårets vinnarlag med Fredrik Erlandsson, Magnus Unger och Christian Dreyer är det dock bara den sistnämnda som är på plats för att försöka försvara sin titel, den här gången tillsammans med Jonas Eriksson och Kim Egenfelt.
Upplägget är detsamma som i fjol med Geir Henriksen som tävlingsledare och Dan Nordman som enväldig domare. Tre omgångar med femton frågor om åländsk, nordisk och världens historia och med stigande svårighetsgrad.
Högt tempo
Innan tävlingen drar i gång meddelar Geir Henriksen dessutom att man höjt svårighetsgraden ytterligare ett snäpp från i fjol. Sedan börjar han ställa frågor i ett rafflande tempo, men deltagarna verkar inte ha några svårigheter att hänga med. När Dan Nordman sammanfattar den första omgången håller han en kort historielektion om varje svar. Tydligt är också att lagen inte har några problem att svara upp mot de svårare frågorna. Nivån på historiekunskaperna är, precis som i fjol, påfallande höga.
I ledning efter den första omgången är fjolårets treor Ankjesta med Anders Casén, Kjell Andersen och Staffan Holmström, Slottsvetarna med William Slotte, Fredrik Slotte och Niclas Slotte samt LKU med Marcus Måtar, Olle Sjöstrand och Christian Wikström.
Utslagsfrågor
Ännu efter den andra omgången är det jämnt mellan flera lag och Doktor Stjärnswans med Sonja Nordenswan, Mogens Lindén och Teo Stjärnfält är ett av lagen i delad ledning. Men när svårighetsgraden skruvas upp ytterligare en nivå är det Ankjesta och LKU som rycker ifrån. I den avslutande omgången får lagen bland annat frågor om Finlands första kvinnliga statsminister och vilket färgämne fenicierna utvann från snäckor – och när slutställningen summeras har både LKU och Ankjesta 48 poäng av 53 möjliga.
– Mycket hög nivå på alla deltagare, konstaterar Dan Nordman innan det är dags för utslagsfrågor.
För att skilja lagen åt krävs tre utslagsfrågor och avgörande blir LKU:s kunskaper om den Kökarbördige forskaren Erik Jorpes. De kunde namnet på det ämne som förhindrar blodproppar som Erik Jorpes forskade fram på 1930-talet: Heparin.
Lagets stjärna
Marcus Måtar, Christian Wikström och Olle Sjöstrand deltog inte i fjol.
– Men vi hade stora förväntningar inför den här tävlingen, säger Marcus Måtar lite skämtsamt efter segerceremonin.
Alla tre är intresserad av historia och ägnar mycket av sin fritid åt att läsa historieböcker.
– Olle är den stora stjärnan men när det började komma frågor om lite mer modern samhällshistoria blev det mer ett lagarbete, säger Marcus Måtar.
Avgörande blev också Olle Sjöstrands koppling till Kökar och hans kunskap om Kökarsbördige Erik Jorpes forskning.
– Men det tyckte vi var rättvist eftersom den första utslagsfrågan handlade om Johannes Holmberg som är bördig från Geta, precis som Kjell Andersen i motståndarlaget, säger Christian Wikström med ett skratt.
Vill försvara titeln
Efteråt kan både Geir Henriksen och Dan Nordman ännu en gång sammanfatta tävlingen som en succé.
– Särskilt överraskad blev jag över att det kom så mycket publik, och lagen imponerade verkligen med sin kunskap trots att vi hade höjt svårighetsgraden, säger Dan Nordman.
Båda säger att planen är att anordna ÅM i historiekunskap även nästa år, och då siktar LKU på att försvara titeln.
– Absolut, säger Marcus Måtar.