Om man ställer hårdare krav på jordbrukarna för att de ska få miljöstöd, då är risken stor att färre ansluter sig till stödet.
- Vilken blir effekten då, frågar sig landskapsagronom Sölve Högman.
MILJÖ Statens revisionsverk anser, enligt en artikel i Hufvudstadsbladet, att miljöstödet blivit ett allmänt jordbruksstöd och att produktions- och avkastningsmål kör över miljömålen inom jordbruket.
Sölve Högman medger att miljöstödet till viss del är utformat så att alla ska kunna vara med om det. Att produktionen är i fokus är också sant.
- Man måste vara allt intensivare och allt rationellare för att vara kvar på banan.
Låg tröskel
Målsättningen med miljöstödet i hela EU är att minska jordbrukets negativa effekter på miljön och bevara den biologiska mångfalden. Länderna får själva slå fast med vilka åtgärder man ska nå målen. EU godkänner sedan åtgärderna.
I Finland och på Åland är tröskeln ganska låg för att man ska få med alla odlare i miljöstödet.
- Men man måste förstås göra mer än man annars skulle göra, säger programansvariga Leila Lindström.
Jordbrukaren som lyfter miljöstöd måste radikalt minska på användningen av kväve och fosfor samt bekämpningsmedel.
Nära, inte tära
Kan man minska gödslingen ytterligare?
- Det gödslas väldigt lite i Finland och på Åland jämfört med resten av Europa. Men man måste ju nära åkern med lika mycket som skörden tar därifrån, annars tär man, säger Leila Lindström.
Kan kraven för att få miljöstödets basstöd skärpas?
- Vist, men risken är då att hälften av jordbrukarna hoppar av. Vi vill hellre att så många som möjligt är med och har vissa krav på sig än att bara några få är med och har stränga krav.
Statens revisionsverk föreslår att miljöstöd betalas ut för att helt lägga ned odlingen på åkrar som sluttar brant mot vattendrag. Sölve Högman påpekar att det finns väldigt få sådana odlingsmarker på Åland.
Borde hela Åland bli ekologiskt?
- Det tror jag inte är realistiskt. Dessutom löser det inte tillflödet av näringsämnen till vattendragen för det finns också ekologiska odlingar som läcker mycket kväve och fosfor.
Utvärderats
Åland har varit med i miljöstödet sedan 1995. En ny stödperiod inleddes 2007 och pågår till 2013.
Lantbruksekonomiska forskningsanstalten har utvärderat det åländska miljöstödsprogrammet 2000-2007 och konstaterar att det har effekt men att det tar tid innan effekterna syns. Åtgärderna för att hålla landskapet öppet och för att trygga den biologiska mångfalden får god kritik.
Kerstin Österman