Röda korset på Åland startar den här veckan insamlingar till förmån för det katastrofdrabbade Burma. Upp emot två miljoner människor har drabbats svårt och blivit hemlösa i cyklonens spår.
INSAMLING I början av maj drog en cyklon in över Burmas låglänta deltaområden i söder och orsakade oöverskådlig förödelse. Mellan en och en halv till två miljoner människor tros vara hårt drabbade. Dödssiffrorna fortsätter stiga för varje dag.
Burmas situation är högsta prioritet när Röda korsets Ålandsdistrikt slår upp dörrarna till sina lokaler på lördag förmiddag. Insamlingar på Åland startar under denna vecka, framför allt genom att frivilliga samlar in pengar med sparbössor.
-Vi har 16 avdelningar på Åland, en för varje kommun, och totalt 1.650 medlemmar i röda korset. Men det behövs alltid fler, säger verksamhetsledare Stefan Simonsen som hoppas på att få nya medlemmar i Röda korset under dagen.
Många frivilliga i Burma
De värst drabbade delarna av Burma är helt översvämmade. Hus och källor till rent dricksvatten har förstörts. Den största faran är kanske vattnet, utan rent vatten sprids sjukdomar snabbt.
- Röda korset har en stark organisation på plats, 27.000 frivilliga arbetar inom landets egen röda korsavdelning. Pengarna som kommer in skickas till dem så att de kan köpa förnödenheter så nära som möjligt. På så sätt blir transportkostnaderna låga och en större del av medlen kommer till nytta, säger Stefan Simonsen.
Birger Sandell är distriktets ordförande. Han poängterar nyttan med katastroffonden.
- Från Röda korsets katastroffond kan pengar snabbt överföras dit det behövs, de pengarna är inte öronmärkta, säger han.
Det är pengar som gäller om man vill hjälpa.
- Många ville skicka hemmagjorda sockor när det behövdes insatser till Pakistan. Men stora paket fastnar ofta vid landets gränser och kommer aldrig fram, de kan misstänkas innehålla bomber eller liknande. Den mänskliga välviljan kan stöta på omintetgörande realiteter, säger Stefan Simonsen.
Förstörd infrastruktur
Andreas von Weissenberg och Thomas Slätis är på plats, de kommer från Röda korsets centralbyrå i Helsingfors. De har insikter i situationen i Burma, åtminstone så goda det är möjligt att ha.
- Infrastrukturen var redan från början anspråkslös. När den är borta är det nästan omöjligt att ta sig fram. Flyg kommer till Rangoon med det som behövs och man arbetar sig utåt till den hårt drabbade landsbygden i deltaområdet, säger Andreas von Weissenberg.
370.000 euro har skickats till Burma, mycket mer behövs. 3,79 miljoner euro vill internationella röda korset få in totalt.
Ett så kallat FACT-team skickas från Finland till Burma. Där finns personer med expertkunskaper som ska försöka få fram mer information om läget och hjälpa till med att koordinera hjälpen.
- Alla siffror på drabbade och döda är grova uppskattningar som utgår från små material. Gruppen börjar med att skaffa sig en mer exakt bild av situationen så att man får rätt hjälp till rätt ställe. De har även kunskaper till att bland annat bygga upp bashälsokliniker och till och med sjukhus, säger Thomas Slätis.
Röda korset släpps igenom
Burma är en isolerad nation och regimen har varit restriktiv mot hjälporganisationer, vilket försvårar.
-Röda korset är välkända och kan därför verka i Myanmar, lokala avdelningar finns sedan lång tid tillbaka i landet. Det är svårare för mindre organisationer, säger Thomas Slätis.
Men problem uppstår även för Röda korset. Till exempel kan FACT-teamets resa fördröjas av visumkrångel.
4.8000 vattenkanistrar och 15.000 tabletter för vattenrening har delats ut, och även 7.300 presenningar och 12.8000 myggnät som ska skydda mot malaria.
- Det är en stor närvaro från Finland i Myanmar. I går skickades två delegater till Bangkok med bra kännedom om landet, säger Andreas von Weissenberg.
Han och Thomas Slätis. De har båda arbetat med hjälpinsatser i bland annat Sudan och Pakistan.
- Landet Myanmar är mycket sårbart för den här typen av katastrofer. Människorna som lever i deltaområdet är självhushållande bönder. Vallar som kunde skydda mot översvämningar finns inte. Den här typen av naturkatastrofer och översvämningar har ökat, säger Andreas von Weissenberg.
Ålandstidningen