För ett par veckor sedan tog Roger Höglund beslut om att inleda upphandling av bränsle till landskapets färjor, fastigheter, fordon och maskiner. Men till skillnad från vid tidigare upphandlingar skriver LR in att företag med kopplingar till ägare eller underleverantörer som belagts med sanktioner inte accepteras.
LR skriver i avtalstexten: ”Leverantören ska meddela Beställaren, utan dröjsmål, om leverantören, dess ägare, eller underleverantörer, eller produkter blir föremål för EU:s, FN:s eller finska myndigheters sanktioner eller begränsningar”.
Man begär också att leverantören av bränslet på uppmaning ska kunna redogöra för varifrån bränslet kommer, och avtalet ger LR rätt att bryta avtalet om leverantören, dess ägare eller underleverantör sätts under sanktioner av EU, FN eller Finland.
Invasionen orsaken
I och med Rysslands olagliga invasion av Ukraina i februari blev rysk olja hett omdebatterad, även på Åland. Roger Höglund sticker inte under stol med att det är anledningen till att LR ändrar i upphandlingskraven.
– Precis så är det, det är vad det handlar om. Sanktioner omfattas och förespråkas av hela EU. Vi har alltid sagt att LR inte kan föra utrikespolitik, utan att vi följer vad omvärlden gör. Nu innebär det att vi bojkottar det som har någon form av rysk koppling. Allt bygger på beslut man tagit på EU-nivå. Det är oerhört viktigt att vi inte hjälper till att det förs pengar till Rysslands krig mot Ukraina.
LR och Roger Höglund fick ta emot hård kritik i våras när man valde att inte avsluta det avtal om bränsleinköp för landskapets personbilar som finns med Teboil, som har ryska Lukoil som ägare.
Önskar du att ni haft en sådan här klausul som skulle givit LR rätt att häva avtalet i våras?
– Jo, det tycker jag skulle varit bra. När vi skrev tidigare avtal var det här en ickefråga, men nu är den högaktuell. Så självklart, om man vetat vad som skulle hända så hade vi agerat annorlunda.
Hur upplevde du kritiken?
– Det var lätt att förstå den. Kritiken var ganska massiv där ett tag och den dök upp överraskande när Teboil lyftes fram. Vi diskuterade mycket i regeringen och med tjänstemännen om vad vi kunde och inte kunde göra, vad som var rätt och fel. Sedan agerade vi på det viset att vi meddelade förvaltningen att man ska tanka där man är bekväm att tanka, säger Roger Höglund.
Avtal till 2024
Förvaltningen har fortfarande tre försäljare av bilbränsle att välja medan då det avtalet sträcker sig fram till 2024. I det avtal som nu ska upphandlas, som beräknas omfatta bränsle för cirka sju miljoner euro och främst bestående av fartygsbunker, kommer att inhandlas från en och samma leverantör.
I och med den här skrivningen om att företag med kopplingar till företag som är under sanktioner, är Teboil diskvalificerade från upphandlingen?
– Jag vill ogärna säga några bolagsnamn, utan uppfyller man inte kraven så är man inte med. Oavsett vad bolaget heter.
Om jag ställer frågan så här i stället: om ett bolag har ett ryskt bolag som belagts med sanktioner som ägare, är det då diskvalificerat?
– Då är man utesluten om man lämnar in ett anbud. Det är ganska enkelt, säger finansminister Roger Höglund.
Upphandlingen beräknas vara klar i slutet av den här månaden och avtalstiden är ett år med option på ytterligare ett.