Som Ålandstidningen tidigare har berättat ställer Mariehamns stad i år in sin traditionella fyrverkeriuppvisning som brukar locka tusentals människor till torget vid tolvslaget. Anledningen är pandemin och att man vill undvika trängsel.
– Det är förståeligt, men synd, säger Ålands mest kända fyrverkeriexpert Johan Holländer som brukar anlitas för uppdraget.
– Grundidén med att arrangera ett gemensamt fyrverkeri är att stävja skjutande i innerstadsmiljön, och att alla ska kunna ta del av det. Ett organiserat fyrverkeri är ett säkert alternativ. Du kan i godan ro skåla in den nya året tillsammans med vänner och stämningen vid torget brukar vara riktigt bra. Nu har vi covidsituationen, men är man utomhus och använder sunt förnuft borde det inte vara ett problem.
Kan säljas fler raketer
Pandemi eller ej – på nyår vill många fira in det nya året med fyrverkerier. Enligt prognoser kan det här bli ett rekordår för raketförsäljningen bland privatpersoner.
– Det är min gissning också, men ännu är det för tidigt att svara på. Försäljningen startade i söndags och håller än så länge jämna steg med tidigare års försäljning. De sista tre dagarna innan nyår kommer att visa om det ökar eller inte, säger Johan Holländer.
Tomas Brunberg har lanserat idén med ett stort, gemensamt fyrverkeri nedanför Solberget på nyårsafton. Johan Holländer är involverad i planerna, men om det kommer att genomföras blir klart inom kort.
Johan Holländers tips för säkert raketskjutande
– Skjut från en säker plats, det måste vara tillräckligt avstånd till publik och byggnader. Fyrverkeriförsäljarna kan ge vägledning utifrån dina förutsättningar.
– Jag rekommenderar ingen att använda raketer med pinne. Automatiska fyrverkeribatterier med ändtändning är säkrare.
– Var nykter.
– Använd alltid skyddsglasögon.
– Ha ett hårt och plant underlag.
– Läs instruktionerna noggrant.
– Hitta stubinen och vik ut den, den kan vara placerat på sidan eller ovanpå pjäsen.
– Sätt aldrig någonsin näsan eller andra kroppsdelar ovanför fyrverkeripjäsen du tänder.
– De flesta pjäser är försedda med två stubiner, vid eldavbrott kan man tända den andra – men vänta 15 minuter innan du går fram till pjäsen. Om en pjäs inte fungerar, låt den hellre vara. Har man problem med pjäsen är säljaren skyldig att ta tillbaka den.