Posten Åland tar nu en ny väg. Man ska lämna både sin grafiska profil och sin tidigare verksamhetsinriktning och i stället fokusera på ett internationellt, modernt företagande med inriktning på e-handel. Posten Åland byter namn till Åland Post, posthornet försvinner från den grafiska profilen, liksom allt i den gamla profilen som gav associationer till frimärken.
– Ingen har blåst i ett horn på 100 år, säger Henrik Lundberg om förvandlingen.
Att posthornet försvinner är symboliskt för Postens utveckling. I dag handlar det inte längre om att ta emot och skicka brev. I alla fall inte bara. Posten måste dra in pengar, menar Henrik Lundberg.
Tidigare gjordes det bland annat genom att sälja tidningar till Finland. Men i och med att det inte längre är momsfritt har Posten förlorat en stor del av sin inkomst.
Henrik Lundberg visar grafer som ger en tydlig bild av hur inkomsterna försvunnit. Under 2015 väntas resultatet minska med en miljon euro. Och cirka tio miljoner euro av omsättningen från år 2014 kommer att vara borta år 2016. Personalen är informerad och ingen har blivit uppsagd sedan 2013 års samarbetsavtal.
– Personalen är bra med på noterna. De förstår vad det är som sker.
Däremot är Henrik Lundberg inte lika säker på att allmänheten förstår att Posten måste vända sig utåt och söka nya inkomster. Därför vill han vara tydlig med vad som är på gång.
– Vi kommer få mothugg av allmänheten. Men vi måste bedriva affärer. Vi ska inte bedriva museiverksamhet.
Milstolpe
Det som gäller nu är internationell distrubition. E-handeln har ökat sedan Posten började med den och den fortsätter att öka. Nu har Posten ett 20-tal storkunder som använder sig av företaget för att skicka ut sina varor runt om i hela Europa. Varorna, allt från bläckpatroner till kondomer, kommer direkt från leverantören till Postens lager. Där packas de i brev och skickas med långtradare till Sverige eller Finland för att sedan flygas till Bryssel. Från Bryssel tas sedan brevet vidare med lastbil. I dagsläget kör Posten en lastbil om dagen från Bryssel till London.
– Det är en milstolpe. Vi sade att när vi kör 10 pallar om dagen mellan Bryssel och London skulle vi ha en egen lastbil som kör sträckan varje dag. Det har vi nu.
Leveranstiden rör sig om cirka tre dagar. Så mycket mer tid får det inte ta.
Två säljare arbetar heltid med att få in fler företag som vill använda sig av Posten. Och säljarna är viktiga. För e-handelsmarknaden är inte stabil utan mycket föränderlig. Därför är det viktigt för Posten att ha många företag som använder sig av deras distrubition så att de inte står och faller med att några företag försvinner.
Det som skickas ska gå in i ett brev och kosta mindre än 22 euro, detta för att varan ska vara momsfri. Det är genom momsfriheten som Posten kan vara med och konkurrera med andra företag trots att de ibland kanske kan leverera något snabbare.
Tio meter
Omställningen är dock stor. För att kunna distribuera varor på kortast möjliga tid krävs att Posten har ett stort lager. Och det är det som byggs just nu. Lagerutrymmet har en golvyta på 6.300 kvadratmeter och rymmer 5.000 pallplatser. De högsta lagerhyllorna befinner sig tio meter upp i luften och för att kunna få dit några pallar krävs det att truckarna är utrustade med kamera. Investeringen går loss på cirka nio miljoner euro och det ska vara klart sista mars.
– Det har gått väldigt bra. Vi ligger bra till, säger Patrik Jörgensen som är arbetsplatschef på bygget.
Takhöjden är enorm, en kranbil rör sig fritt inne i lokalen utan problem.
–Det är det högsta vi byggt som bara har en våning, säger Kjell Mattsson på Byggnadsfirma Hans Mattsson. Det är en stor investering att göra samtidigt som ni visar ett dåligt resultat.
– Utan det här skulle vi inte ha någon framtid. Man måste våga satsa, säger Henrik Lundberg.
Även 2016 kommer att visa ett dåligt resultat, menar Henrik Lundberg. Posten är då fortsatt påverkad av de nya momsreglerna på tidningar. Men sedan hoppas han att det vänder.
– 2017 hoppas jag att det ska gå åt rätt håll.
Petra Dahlgren