Eckerölinjen har bedrivit trafik på Ålands hav ända sedan 1960. Under i stort sett alla år sida vid sida med Viking Line och det rödvita rederiets föregångare. Men sedan i januari i år är man numera ensamma på den korta rutten över Ålands hav.
Lyssnar man på ålänningarna har det också märkts tydligt ombord på ms Eckerö under våren. Det är mer folk än tidigare på färjan, men annat vore väl konstigt när det numera är ett fartyg i stället för två på cirka 1,7 miljoner passagerare per år (om vi tar normalåret 2019 då ungefär en miljon passagerare reste med Eckerölinjen och 700.000 med Rosella).
Det har också funnits en oro för att ett fartygs kapacitet inte är tillräcklig under den allra mest brinnande högsäsongen i juli, men som Eckerölinjens marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio sade i Ålandstidningen i fredags finns det än så länge gott om bilplatser hela juli. Midsommarveckan finns emellertid bara ströplatser kvar.
Under högsäsongen är det lördagarna som är de mest hektiska dagarna, och i lördags passade Ålandstidningen på att kryssa fram och tillbaka mellan Berghamn och Grisslehamn. Till morgonavgången från Berghamn är 609 gäster och 148 personbilar bokade, vilket är långt ifrån den maximala kapaciteten på 1.630 passagerare och cirka 200 personbilar.
Intendent Ros-Marie Sandström säger att man ombord på fartyget under våren försökt anpassa verksamheten genom att bland annat öppna upp fler restauranger. Inför högsäsongen är man också ett tiotal fler i personalen än vad man var för ett år sedan, men hon tycker att diskussionen om fullproppade fartyg är missvisande.
– Det märks mest på morgon- och kvällsturerna när vi bara har reguljära passagerare, men under högsäsong och högtidshelger har det alltid varit fullbokat. Även när Rosella trafikerade.
Morgon och kväll
Den största skillnaden märks snarast på morgon- och kvällsturerna när ålänningar och svenskar åker reguljärt för att hälsa på familj och bekanta eller för att komma hem eller till sommarstugan. Fartyget har alltid varit för litet för de allra mest intensiva helgerna, men numera är det mindre skillnad mellan dagarna då man har många passagerare och dagarna man har få. Det är ett jämnare flöde helt enkelt.
– Det man kan säga är väl kanske att det är bättre med en båt som går med bra beläggning än två som går ganska tomma vissa dagar. Förr kunde vi ha ganska få resenärer vissa morgon- och kvällsturer, säger Ros-Marie Sandström.
Bland de åtgärder som märks ombord kan bland annat bistrons öppettider nämnas. Buffén håller ibland också öppet under den sista kvällsturen för att avlasta övrig matservering ombord. Hovmästare Herman Gröning och servitör Monica Malmberg konstaterar båda att Rosellas bortfall märkts av.
– På lördagar har det nog alltid varit ganska fullt, men på morgon- och kvällsturerna med mest reguljära passagerare märks det.
Längre bilresa
Bland de åländska resenärerna verkar uppfattningen vara densamma. På den här turen finns allt från fotbollslag och personer som ska på interrailresa till möhippor och personer som är på väg till Sverige för att träffa familj och vänner. Det är fel att säga att ms Eckerö numera är det enda alternativet för den som behöver ta sig till Sverige, för det är det inte. Men den är det enda alternativet med flera dagliga avgångar och med en restid på cirka två timmar.
I den numera ganska så välbefolkade bistron sitter Arn-Henrik Blomqvist och Hedvig Blomqvist och laddar för sin interrailresa i Tyskland.
– Jag är glad att det finns ett fartyg kvar på den här snabba rutten. Jag reser en del och ibland till Sverige. Att resa med ms Eckerö i sig är inte jobbigt, men bilresan blir ju ganska mycket längre, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Något bortskämda
Vid bordet bredvid sitter Nina och Rune Holmén som är på väg till Sverige för att träffa sina barn och barnbarn.
– För oss har det här alltid varit kortaste vägen, men för dem som ska söderut i Sverige är det ju dåligt, säger Nina Holmén.
Samma resonemang har Elisabeth Lindholm och Berit Lindholm. När det tidigare fanns två båtar valde man den kortaste och mest praktiska vägen. Alla som Ålandstidningen pratar med konstaterar också att det under våren varit fler resenärer ombord när de rest med ms Eckerö, men Nellie Carlströmer Berthén sätter kanske fingret på saken när hon konstaterar att hon själv och ålänningarna nog tidigare varit bortskämda.
– Det är svårare att få en sittplats än tidigare. Det går inte bara att kliva ombord och räkna med att det ska finnas lediga platser i kafeterian. Men man har nog varit bortskämd tidigare, och det är ju kul att se att det är så här mycket människor som reser, i stället för att båtarna går tomma.
Ett pussel
Nere på bildäck är det full ruljans vid ankomst till Grisslehamn. 148 personbilar och några lastbilar ska köras av och det tar ungefär 20 minuter. Därefter ska sopor lastas av och proviant köras ombord. Den här dagen håller några personalgrupper också brandövning under den dryga timmen i hamn.
När trafiken för nästa resa ska lastas kommer överstyrman Sven-Bertil Carlsson, som ansvarar för lasten, ner till bildäck.
– Det kan vara en del pusslande för att få ihop det, men det beror ganska mycket på hur lasten ser ut. Är det ren billast är det inga problem att få in 200 bilar, men är det stor variation med större fordon och långtradare behöver man tänka till lite, säger han.
Den här gången är det bara 131 bilar som ska ombord, men han berättar också att man fram tills för ett år sedan kunde lasta över 250 personbilar vid behov.
– Vi har minskat ner och det beror dels på att dagens bilar blir allt större, dels på att vi inte vill lasta tajtare än nödvändigt.
Många kryssare
På morgon- och kvällsturen är det nästan bara reguljära resenärer, vilket betyder att så gott som alla drygt 600 resenärer som i morse klev på båten kliver av i Grisslehamn. På kommer samtidigt lite drygt 1.400 gäster, av vilka ungefär 700 är kryssningsresenärer. 10-turen från Grisslehamn på lördagar är den stora kryssningsturen under högsäsongen, och enligt Ros-Marie Sandström brukar förhållandet vara ungefär 50-50 på dagsturerna.
– På dagen varierar det förstås lite mellan dagarna. Fredagar och söndagar är det till exempel flera reguljära passagerare, men i snitt skulle jag säga att ungefär hälften av passagerarna är kryssningsresenärer på dagsturerna.
I taxfreen är det full fart under resan tillbaka, men precis som sina kollegor ombord konstaterar butikschef Ingela Wilhelmsson att det alltid varit så.
– Visst har vi märkt av ett lite annat flöde och flera nya bekantskaper på morgon- och kvällsturerna. Men på dagarna när vi har kryssningsresenärer som handlar mer än de som reser reguljärt så är det så här det ser ut.
Får boka i tid
Bland svenskarna som reser till Åland har Rosellas bortfall också märkts under våren. Pia Mattsson kommer från Åland men bor i Sverige.
– Vi åker med familjen till Åland ungefär en gång i månaden. Man märker ju att det är folk ombord och det har också varit svårare att boka. Man får se till att vara ute i god tid.
Annalena Andersson och Mats Larsson är på väg till Åland för att titta på sin dotter som på lördagen ska spela fotboll mot Jomala IK:s damlag. De berättar att de brukar resa till Åland med Eckerölinjen en till två gånger om året.
– Jag tycker det är en trevlig och praktisk rutt för att ta sig till Åland, men visst märker man att det är mer fart ombord nu.