Fler butiker och längre öppettider. Då blir det mer livat i centrum, enligt en stor besökarundersökning som gjorts inom ramen för projektet Ett livskraftigt centrum.
NÄRINGSLIV Så varför inte bara hålla längre öppet så skulle i alla fall en del av problemet vara löst?
-Det låter enkelt, eller hur? Men det är ganska många som ska bestämma sig, säger Cityblommors innehavare Eva Karlsson, som sitter med i arbetsgruppen.
-Många har öppet längre, men för kunderna är det enklare om det inte varierar så mycket.
Men nu när köpmän, fastighetsägare och staden satt sig ned för att åstadkomma en förändring i centrum är det viktigt att alla är med på noterna.
-Det är lönsamt för alla parter, säger konsult Lars Backemar som varit med och utvecklat många stadskärnor.
Det är inte bara konsumtionen som ökar, även trivseln och intresset för staden. Dessutom minskar skadegörelsen.
Och det är det som är kärnan i projektet: ett livskraftigt centrum. Bland annat för att möta hotet från de affärsområden som växer utanför Mariehamn.
-Det är hela tiden en konkurrens om konsumenternas pengar.
Men det gäller också att göra centrum attraktivt för turister, så att alla de som aldrig stiger av färjorna i Västra hamnen ska göra det.
Kollektivtrafik sämst
Undersökningen som ska ligga till grund för ett handlingsprogram baseras på 700 intervjuer med besökare i Mariehamns centrum en vecka i juli. Av de intervjuade var cirka 40 procent ålänningar.
De gav miljö och upplevelser bra betyg, medan kollektivtrafik, butiksutbud och öppettider fick dåliga betyg. Kollektivtrafik fick klart sämst.
-Men varför är det så viktigt när nästan ingen av de intervjuade åker buss? Eller skulle de ha åkt om det funnits? frågar sig Lisa Lagerén, senior consultant på Newsec som gjort undersökningen.
Parkering är det däremot få som klagar på. 75 procent anser att det är lätt att parkera i centrum.
-Det är en bra siffra. Parkering är lätt att gnälla på.
Ett besök i veckan
Knappt hälften av de intervjuade besöker huvudsakligen staden för att handla eller gå på kafé eller restaurang. Av de ålänningar som deltog uppgav 94 procent att de besöker Mariehamn en gång i veckan.
-Det är bra. Men det beror kanske på att Åland bara har en enda stadskärna, säger Lisa Lagerén.
Av ålänningarna handlar de flesta sina dagligvaror på Sparhallen eller Kantarellen. Valet styrs av prisnivå, utbud och närheten till var man bor.
Så kallade sällanköpsvaror, så som kläder och möbler, handlar närmare 60 procent av ålänningarna i stadens centrum. Även här styrs man av utbud, pris och närheten till var man bor.
-Det är lite tråkigt att miljön inte är så viktig, säger Lisa Lagerén.
De som bor permanent på Åland handlar för 25 euro när de besöker staden, medan summan för ålänningar och turister sammantaget är 40 euro.
-Tillfälliga besökare spenderar mycket pengar, konstaterar Lisa Lagerén.
Behövs fler lokaler
Konsulterna Lars Backemar och Janne Sandahl har utvecklat många centrumkärnor. Enligt Lars Backemar var resultatet från undersökningen väntat och bekräftar de farhågor man hade. I dag saknas tillräckligt med butikslokaler, konstaterar han.
-Det behövs fler lokaler för olika typer av verksamheter. Det har inte tillkommit fler lokaler på 20 år. Det är hög tid. En stad behöver ständigt utvecklas.
Om inte butikslokalerna finns i staden, söker sig handlarna utanför centrum.
Vad tycker du om kontor i centrum?
-Det är bra, jättebra. Det är också önskvärt med fler bostäder. Det skapar liv och rörelse och mer folk på gatorna kvällstid när butikerna är stängda.
-Stad är mångfald. Det ska hända mycket i en stad.
Nästa steg i projektet är en workshop öppen för alla den 15 september. Därefter ska ett handlingsprogram tas fram.
Sandra Widing