Idéen till det nya läroplansavsnittet, som fastställdes i våras och inte är på kommande som Ålandstidningen skrev i går, har hämtats från fastlandet. Läroplanen kallas för ett trestegstöd i Finland och syftet med den är att genom att ha tre olika stödnivåer ska man säkra och stärka elevens rätt till systematiska och tidiga, förebyggande åtgärder. Dessa ska ligga på rätt nivå för eleven.
Steg ett är för de elever som tillfälligt behöver stöd, steg två för de som inte längre behöver tillfälligt stöd utan kontinuerligt stöd, och steg tre är för de som riskerar att inte klara målet.
– Det man har sett i Finland är att med hjälp av det nya stödet har allmänlärarna fått kunskap nog att anpassa sin undervisning till olika elevers behov. Speciallärarna kan då primärt ägna sig åt att vara ett stöd för läraren, säger Bo Nygård.
Bo Nygård arbetar som enhetschef på Öppna högskolan, men han är också den som ansvarat för arbetet med läroplanen, då han tidigare arbetade på Utbildningsenheten.
Ökat antal
På Åland precis som i Finland har man under en tid sett att antalet elever som befinner sig på mellansteget har ökat. Det hoppas man kunna stävja med hjälp av det nya stödmaterialet.
Det har tidigare varit svårt att veta när det är dags att ta nästa steg för eleven. Genom att speciallärarna mer ska kunna fungera som ett stöd för allmänlärarna så att de själva ska kunna sköta om elevens extra hjälp så hoppas man förbättra situationen för både elever och lärare.
För att implementera det nya stödet har Öppna högskolan fått i uppdrag att utbilda personal inom grundskolorna. De första utbildningstillfällena har redan hållits och fler kommer framöver.
Budskap
Vid det första utbildningstillfället utbildades skolledare och speciallärare.
– De har ett särskilt ansvar i det här. Specialläraren ska fungera som en handledare gentemot andra lärare. Om en lärare har upplevt att undervisningen inte fungerar på någon av eleverna har man tidigare kanske tidigt kopplat in en speciallärare, i stället för att tänka vad man själv kan göra annorlunda. Specialläraren ska på så sätt mer fungera som ett stöd, säger Bo Nygårdh.
Därefter har allmänlärare utbildats.
Utbildningen är gratis för kommunerna och tanken är att samtliga skolor ska gå kursen.
– Det går inte att släppa nya läroplansanvisningar i famnen på personalen utan att samtidigt erbjuda fortbildning. Vi vill försäkra oss om att budskapet nåt fram.
Petra Dahlgren