Lehman Brothers, en av världens största investmentbanker, ansökte på söndagen om företagsrekonstruktion.
Går inte situationen att lösa blir det konkurs.
Men redan nu störtdyker börserna runt om i världen.
FINANS På söndagsnatten ansökte investmentbanken Lehman Brothers om företagsrekonstruktion enligt kapitel 11 i den amerikanska konkurslagstiftningen.
Det är den senaste i raden av uppmärksammade bolagskriser där bank efter bank ramlar av marknaden efter skyhöga kreditkostnader.
Ett konsortium av banker var på söndagen berett att köpa upp Lehman, men villkoret att den amerikanska regeringen skulle ställa upp skuldgarantier blev en omöjlig nöt att knäcka.
Regeringen "satte ned foten" efter flera uppmärksammade fall av akut bankstöd, och vägrade betala för ytterligare en bank.
Och finansmarknadernas dom är hård.
Kraftigt ner på börsen
På måndagseftermiddagen har Helsingforsbörsen backat 3,7 procent. Stockholm var ned 4,1 procent, vilket ger en årsnedgång på mer än 26 procent. Dagens Industri talar om börsras och finanskollaps.
- Det är för sent att sälja. Har du inte behov av pengar ska du ligga kvar på ditt innehav, det är jätteoroligt nu, varnar Solveig Saine, förvaltare på Ålandsbanken.
Vad som kommer att hända med räntorna är omöjligt att spekulera i, menar hon.
- Marknaden är jätteavvaktande. Något kommer att hända, men jag vet inte vad. Det här är trots allt något som bara händer en gång på 50 eller 100 år. De längre räntorna kommer kanske att reagera uppåt.
Kraschen kommer dessutom i ett olyckligt läge.
- Vi hade börjat känna att läget närmade sig en stabilisering, och det började finnas en del köplägen. Och så händer det här. Det är verkligen en kalldusch, säger Saine.
Att den amerikanska regeringen inte ställer upp med garantier den här gången är kanske inte så konstigt.
- De kan inte lösa alla problem. Det är trots allt skattepengar som måste till, och de kan inte hålla alla under armarna.
Paniksälj inte
På Nordea ser man ingen anledning att paniksälja. Man ser faktiskt ingen anledning att göra någonting alls.
- Alltså, effekten av den här händelsen har redan kommit. Nyheten är ute, och saken är känd. Kurseffekterna har redan inträffat. Den stora frågan är vad som sker framöver, säger Henrik Fagerholm, placeringsdirektör på Nordea.
Att paniksälja är fel, menar han.
- Det är en subjektiv bedömning, men den som ser sparandet långsiktigt bör hålla i sin aktieportfölj och vänta in en vändning. Det finns ingen anledning till panik.
Fredrik Granlund