Katrin Sjögren, LiberalernaHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Det har varit högt tonläge och en hel del smutskastning, tyvärr. Det mesta har kretsat kring invandring och integration samt hur det står till i staten Sverige. Tyvärr också en del falska nyheter, försök att påverka med tvivelaktiga metoder samt skrämselpropaganda.Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Nej, faktiskt inte speciellt. Valrörelsen blev precis som man förutspådde tidigare i media. Visst har det varit en del lysande debattinslag och sympatiska valfilmer men i det stora hela har jag saknat visioner, framtidstro och mera konkretisering. Det blir lätt andefattigt när debatten handlar om att parti A vill ge x antal miljoner till äldreomsorgen och parti B vill ge xx antal miljoner till äldreomsorgen. Jag tycker också det är dåligt att det nästa bara är miljöpartiet som talar om klimatfrågan. Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Det ska inte ha någon betydelse. Sverigekontakterna på alla nivåer är mycket viktiga för Åland. Vi bör kunna samarbeta med alla etablerade partier.Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Det verkar inte bli några stora överraskningar i valet och grundfrågan har i stället kretsa runt vem och vilka som bildar regering. Med makt kommer ansvar. Jag skulle gärna se en debatt om vad man vill göra istället för med vem man vill regera med. Jag hoppas man bryter upp blockpolitiken. På grund av min egen partitillhörighet och min egen politiska övertygelse hoppas jag det går bra för Liberalerna och Centern.Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Jag hoppas på en åländsk valrörelse nästa höst som faktiskt också tar sikte på vad man vill göra istället för att man ska ha makten. Det är oändligt lätt att säga nej och skjuta allt i sank. Det är betydligt svårare att förändra och att nå resultat. Tyvärr ser jag vissa samma negativa tendenser hos oss. Det kommer att göra det svårt att rekrytera nya politiker.
Veronica Thörnroos, Åländsk centerHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Inledningsvis balanserad och med en prägel av statsmannamässighet. Men vart efter tiden gått har de politiska utspelen blivit allt fler. Alliansen känns inte riktigt samkörd. Å andra sidan spretar det rejält mellan vänsterpartierna också så det kanske jämnar ut sig. SD serverar enkla lösningar på svåra komplexa frågor och jag tror tyvärr att det går hem i stugorna Jag tycker att integrationsfrågorna har fått för stort utrymme på bekostnad av vård, skola, omsorg, näringslivets utveckling etc.
Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Kanske KD i såfall som var mer eller mindre uträknade men som i olika gallupar verkar komma starkt.
Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Delvis men jag tror det är av större betydelse att det finns goda personliga- och parti relationer mellan politiker på Åland och i Sverige
Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Naturligtvis ser jag gärna se att Centern finns med i den nya regeringen. Önskescenariot vore en regering med mitten-höger bas. Men sist och slutligen är det väljarna som avgör och det resultatet kommer vi naturligtvis att respektera.
Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Massor. Vi har mycket goda relationer till Centern i Sverige och har därmed haft och har möjlighet att både följa det strategiska arbetet likväl som arbetet på den operativa sidan. Kunskaper och erfarenheter som kommer till nytta i vår egen valkampanj om ett år.
Annette Holmberg-Jansson, Moderat samlingHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Valrörelsen inleddes väldigt tamt och färglöst tycker jag men har på senare tid tagit fart ordentligt och vi ser att partiledarena får väldigt mycket utrymme och spelar en stor roll. Mycket mera än det varit tidigare år tycker jag. Jag ser på sociala medier att det läggs mycket kraft på att synas och markandsföring på partiernas olika sociala medier är massiv just nu.
Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Då måste jag nog säga KD ändå. Jag tycker att Ebba Busch Thor vuxit enormt mycket under valrörelsen. Jag följer henne på bland annat Instagram och där ger hon en kompetent och energisk bild av sig och partiet och det verkar ju ge resultat nu då de i torsdagens gallup stigit med två procentenheter.
Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Det skall det inte göra och där måste vi inse att de är få som är kunniga och insatta i ålandsfrågor och där vi har en hel del jobb ännu att hålla alla väl insatta i vad Ålands särställning innebär i ansvar för Sverige i framtiden. Däremot så kan vi säkert påverkas av de resultat som blir på grund av att vi ser och läser svensk media men våra problem och utmaningar på Åland är så olika de i Sverige att jag tror nog egentligen inte att det spelar så stor roll. Vi har personval och det inverkar mycket på vem man röstar på här på Åland.
Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Alliansen helt klart med Ulf Kristersson som statsminister.
Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Om vi har lärt oss något av den svenska valrörelsen inom mitt parti så håller jag det för mig själv än så länge men de man kan konstatera är att det blir allt tuffare debattklimat och hårdare press på politikerna. Vi får även hoppas att vi alla kan hålla vår valrörelse mindre smutsig och mer ärlig än den nu är i Sverige. Det förtjänar det åländska folket.
Camilla Gunell SocialdemokraternaHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Olustig och ovanlig. Det diskuteras väldigt lite sakfrågor, och väldigt mycket Sverigedemokrater och kommande regeringskonstellationer. Det känns ibland som om de andra partierna ger SD en extra skjuts genom att fokusera så extremt på dem i stället för sin egen politik.Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Att Moderaterna så tydligt öppnat dörren för ett kommande samarbete med SD känns överraskande, och skrämmande.Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Absolut, men det finns inga svenska riksdagspartier som skulle vara avogt inställda till Åland. Mest handlar det ju om kunskapsnivå och personliga relationer när man vill driva Ålandsfrågor i Sverige.Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Tycker att kombinationen Socialdemokrater och Miljöpartiet är bra och att Stefan Löfvén vuxit i rollen som statsminister. Jag ser gärna en fortsatt vänster-grön regering som det bästa för Sverige. Om det behövs för att blockera SD tycker jag att en blocköverskridande regering vore det naturliga. Det finns en rad olika möjligheter. Det verkar dock inte vara möjligt i svensk politik att resonera och vara pragmatisk på det sättet.Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– De svenska valdebatterna är väldigt intressanta och håller både tempo och kvalitet. Det vore nog bra med flera tv-sända debatter, både för partiledare och andra kandidater. Partiernas filmer i sociala medier är också välgjorda och snygga.
Bert Häggblom, Obunden samlingHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Jag tycker den kom igång sent och att nya vallöften kommer nu på slutet sista veckan är förvånande. Om det är seriöst, itan enbart röstfiske, borde det vara bättre framförhållning.
Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Sverigedemokraterna och KD.
Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Det har stor betydelse att det är en regering som slår vakt om Ålands självstyrelse och vågar visa det mot Finland vad löftet var till Nationernas förbund från Finland. Löftet var att Åland skulle få en självstyrelse så fritt det överhuvud är möjligt för ett landskap som inte utgör en egen stat. Sveriges regering har ett stort ansvar här som de hittills inte i tillräcklig grad visat i praktisk handling.
Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Det vill jag inte offentligt uttala mig om eftersom vi skall samarbeta med den regering som blir tillsatt och har stöd av Sveriges folk.
Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Att befolkningen vill ha ett tryggt samhälle och en restriktiv flyktingpolitik. Det är därför bra att flera partier i Sverige anammat Obunden Samlings politik som vi gick till val på.
Axel Jonsson, Ålands framtidHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Den heta sommaren och skogsbränderna svängde fokus från immigrationsfrågor till klimat- och landsbygdspolitik. Den svenska regeringen och oppositionspartierna presenterade snabbt åtgärdsförslag för att stöda jordbruket i kristider. Den åländska Mariehamnsdominerade regeringen tog semester och avvaktar nu stödåtgärder från Finland istället för att ställa upp får våra krisdrabbade landsbygd. En valrörelse kan alltså vara just det som behövs för att sätta fart på en regering och den politiska debatten.Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att gå starkt. En bidragande orsak är säkert att de upplevs konsekventa och trovärdiga i sin politik där många andra partier kraftigt ändrat sin politik, inte minst i immigrationsfrågorna.Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Partier – och inte minst ledande politiker – som erkänner och värdesätter det nordiska samarbetet, den skandinaviska kulturgemenskapen, Ålandsöverenskommelsen och Ålandskonventionen är särskilt viktigt för Åland.Vilken regeringskonstellation ser du helst?– Det vore främmande för mig som åländsk parlamentariker att blanda mig i en grannstats regeringsbildning.Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Att hålla linjen och anstränga sig för att ge tydliga konkreta svar på de problem medborgarna upplever framom intetsägande plakatpolitik i helt nya riktningar.
Stephan Toivonen, Åländsk demokratiHur tycker du valrörelsen hittills varit?– Man har ju kunnat se hu mobbningen fortsatt. Man har en partiledadebatt med sju partiledare och en elefant. Men elefanten börjar nu ta sin plats i rummet.Alla problem skylls på det enda parti som aldrig suttit vid makten, medan de som suttit vid makten lovar att det ska göras helt annorlunda om de en gång till kommer till makten. De senaste utspelen om ledig vecka för barnfamiljer känns nog som det mest deperata vallöftet genom tiderna.Men valkampjen och valet har engagerat speciellt utlandssvenskarna mer än tidigare. Valdeltagandet brukar inte vara mer än 15 procent, men efter boulen i Cascais i fredags diskuterades valet och alla hade röstat. Jag läste att det tre timmars kö på en utländsk ambassad i Turkiet, så det ska bli intressant att se hur utlandsrösterna påverkar valet denna gång.
Är det något parti du tycker har överraskat i valrörelsen hittills?– Skulle vara KD, som tydligen efter en bra spurt än en gång i galluparna har kommit upp över spärren och som efter valet i så fall till och med kan bli ett möjligt regeringsparti.
Har det betydelse för Åland vem som styr Sverige?– Kanske inte av största betydelse vem som styr. Däremot hur själva valet går. Vi följer ju ofta trenderna i Sverige och därför är det av stort intresse att se om Sverige fortsätter rakt in i bergväggen, eller om de nu i sista stund drar i nödbromsen. Naturligtvis är det även av betydelse hur det går för det regerande socialdemokratiska partiet, då det även kan få återverkningar på vårt val nästa år.
Vilken regeringskonstellation ser du helst? – M + SD + KD. en kombination av regeringsvana och en vilja att rädda Sverige, och kanske sedan KD som en vågmästare inom regeringen och en ytterligare garant för den nordiska kulturen och traditionerna.
Vad kan de åländska partierna lära av den svenska valrörelsen?– Att man inte ska underskatta sina politiska motståndare och att det är väljarna och inte politikerna som bestämmer.
Jonas Bladh