Politiska partier är ett relativt nytt fenomen på Åland. De enda organiserade grupperna i självstyrelsens begynnelse var socialdemokrater och folkdemokrater. Redan 1906 fanns socialdemokratiska arbetarföreningar på Åland. Dagens stora partier föddes på 60- och 70-talen. Före dem bildades valförbund, som inte var egentliga partier, inför varje val.
1957 grundades valorganisationen Åländsk Samling, med syftet att uppnå högre valdeltagande och sammanhållning kring självstyrelsen. Under 1960-talet bildades lokalavdelningar i kommunerna, med olika politiska intressen i skärgården, på landsbygden och i staden.
Ragnar Erlandsson (C) minns starten på sin politiska karriär 1967, då han sammanställde Brändö och Kumlinges kandidatlista och åkte till Socis i Mariehamn för att bilda valförbund.
– Det kom folk med listor från olika håll på Åland och då bildades landsbygdens och skärgårdens valförbund (LoS), alla listor gick samman.
I Mariehamn fanns samtidigt flera politiska grupperingar, som skulle utvecklas till dagens moderater och liberaler.
Socialdemokraterna
Socialdemokraterna och vänstern var länge de enda som var organiserade politiskt på Åland.
– Det fanns redan i början av 1900-talet socialdemokrater, och de var organiserade. De hörde säkert till det finländska partiet, säger Barbro Sundback, tidigare ordförande i partiet.
Det egentliga åländska socialdemokratiska partiet skapades dock först senare.
– Själva partiet är från 1971, då finns det en programförklaring den 6 februari 1971 i Ålandstidningen.
Moderat samling
Det som i dag är Moderat samling för Åland bildades 1967 som ett valförbund under namnet Frisinnad samverkan. På den tiden var bara vänstern organiserad på Åland.
– Då tänkte de borgerliga, som var den överlägsna majoriteten, att man också skulle bilda en organisation som man avsåg att kalla Åländska förbundet, säger före detta ordförande Roger Jansson.
Landsbygds- och skärgårdsborna drog sig ur planerna när de bildade sitt valförbund, och i staden organiserade sig Mariehamnsliberalerna. Övriga borgerliga politiker, huvudsakligen från Mariehamn, bildade då Frisinnad samverkan, berättar Roger Jansson.
2011 bytte partiet namn till Moderaterna på Åland, och 2014 bildades Moderat samling för Åland tillsammans med medlemmar från Obunden samling.
Liberalerna
Viveka Eriksson, före detta ordförande för Liberalerna, säger att det inom LoS fanns en viktig skiljelinje gällande förhållandet till Finland.
– Den grupp som senare blev Liberalerna hade en samarbetsinriktad linje gentemot Helsingfors och de som blev Centern hade en mer konfrontatorisk inställning, man hade olika syn på externpolitiken. Dessutom fanns en skiljelinje mellan ett liberalt och ett konservativt tänkesätt, säger hon.
I Mariehamn fanns sedan 1968 ett liberalt ”parti”, Mariehamnsliberalerna, och från LoS bröt sig LoS-liberalerna ut 1975.
– Sedan gick LoS-liberalerna och Mariehamnsliberalerna samman i ett parti 1978. På det sättet uppstod Liberalerna på Åland.
Centern
När sprickan uppstått i LoS, och de liberala lämnade, bildades Åländsk Center efter ett stormöte på Hammarbo i Hammarland i februari 1976.
Ragnar Erlandsson, som blev partiets första sekreterare, säger att partibildningen startade som en gräsrotsrörelse som ville fokusera på sakpolitik.
– De här ungdomarna ville vara med och påverka, för de tyckte att det ibland bar iväg snett för de där gubbarna i stan.
Obunden Samling
Inför valet 1987 bildades Obunden Samling, på initiativ av Bert Häggblom. Han ville ha en motvikt till de stora partierna Liberalerna och Centern som stred.
– Ålänningarna ville egentligen inte ha den här partipolitiken, och då skulle jag ge möjlighet för de som inte ville tillhöra det att framföra sina åsikter, säger han.
Läs också: Statsvetare: Folket började ställa krav
Andra partier i lagtinget genom åren
• Gröna på Åland: 1987-1991.
• Ålands framstegsgrupp: 1999-2007.
• Ålands Framtid: 2003-2023.
• Åländsk Demokrati: 2015-2023.
• Hållbart Initiativ: 2019-.
• Pro Åland: 2024-.
Partier som ställt upp i lagtingsval men inte fått mandat:
• Fria Åland: 1987.
• Åländsk Vänster: 1979 & 1983.
• Hut-gruppen (Gruppen för hållbar utveckling): 2007.
• Källa: Åsub. Statistiken omfattar ej val före 1979.