Sänkta skatter, minskad offentlig sektor, större miljömedvetande och avregleringar. Enligt handelskammaren är detta receptet som måste följas om Åland ska tillhöra de framgångsrikaste regionerna i Norden.
NÄRINGSLIV Om man får tro Daniel Dahlén håller världen på att springa från ett Åland som alltmer hämmas av en krånglig byråkrati, en allt större offentlig sektor och föråldrade samhällsstrukturer. För att råda bot på detta har handelskammaren tagit fram en affärsplan för Åland.
-Vi vill med affärsplanen skapa en diskussion om hur välfärd uppstår, inte bara hur den kan omfördelas. Vårt mål är på sikt att förbättra välståndet. Det finns tre huvudåtgärder vi vill trycka lite extra på, som vi ser som mest akuta. Det är en samhällsreform, miljön och avregleringar.
Samhällsreform
Den samhällsreform som finns i affärsplanen går i huvudsak ut på att den offentliga sektorns storlek ska minskas och förvaltningen effektiviseras. På så sätt kan kommunalskatten sänkas. Detta kan leda till ökad inflyttning, samtidigt som arbetskraft frigörs från den offentliga sektorn.
-Det finns ett stort behov av personer som jobbar med administration och ekonomi ute i näringslivet. Målet är att 25 procent ska vara anställda inom offentlig sektor, som det är i Finland. Men man kan komma ännu lägre med bibehållen vård, skola och omsorg.
Vilka saker man bör skära ner på i den offentliga sektorn vill inte Daniel Dahlén gå in på i detalj. Men han anser att skatten kan sänkas utan att servicen försämras.
-Man kan sänka kommunalskatten med fem procentenheter utan att det leder till någon skillnad i vård, skola och omsorg. Det skulle till och med vara möjligt att gå ner till noll i kommunalskatten.
Hur är detta möjlig, speciellt med vår åldrande befolkning?
-Det är möjligt. En sänkt skatt leder till större inflyttning och till en starkare ekonomi. Att skatterna måste höjas är helt fel.
Minskad byråkrati
Den andra akuta åtgärden som affärsplanen identifierar gäller miljön. Förslaget går i korthet ut på att regeringen bör skapa förutsättningar för att det åländska näringslivet ska kunna ta tillvara möjligheterna som finns inom branscher som bygger på ren teknologi.
Den tredje åtgärden handlar om att den åländska byråkratin måste förenklas. Bland annat tar affärsplanen sikte på näringsrätten, jordförvärvslagen och skattegränsen.
-Vår vision är ett Åland med minsta möjliga byråkrati. Det står bortom alla tvivel att nyckeln till framgång är klara strukturer och liten byråkrati. Vi vill ha en enkelhet och begriplighet i regelverket. Att man modifierar näringsrätten, använder jordförvärvslagen på rätt sätt och inte stiftar lagar bara för stiftandets skull.
Jordförvärvslagen
Angående jordförvärvslagen förklarar Daniel Dahlén att lagen i sig inte är ett problem. Problemet är man använder den på fel sätt.
-Jordförvärvslagen kan användas som ett incitament till inflyttning. Det går absolut att planera attraktiva områden inom ramarna för dagens lagstiftning. Havsvidden är ett bra exempel.
-Det gäller bara att förbättra planberedskapen, att kanske lyfta upp den på landskapsnivå. Det finns flera åländska kommuner som inte har någon heltidsanställd som sysslar med detta. I vissa kommuner finns helt enkelt inte kompetensen. Sedan måste hembygdsrätten öppnas för alla EU-medborgare.
Ålandstidningen