Världens börser befinner sig i fritt fall och småsparare paniksäljer sina aktieinnehav.
Någon ljusning på marknaden är inte att vänta, men de experter Ålandstidningen talat så som Johnny Nordqvist på Andelsbanken, med manar ändå till lugn i stormen.
EKONOMI De åländska värdepappershandlarna hade det stressigt när börsen på fredagen föll kraftigt för tionde dagen i rad.
- Jag har inte tid att prata, jag måste sälja ett par hundratusen aktier, säger Thomas Storgård, mäklerichef vid Ålandsbanken vid halv elva-tiden på fredagsförmiddagen.
Efter att börserna i Asien fallit kraftigt under natten till fredag, störtdök Stockholmsbörsens viktigaste index, OMXSPI, fyra procent minuter efter öppnandet.
Helsingforsbörsen hade vid lunchtid fallit 3,6 procent, vilket innebär att börsvärdet minskat med 33 procent sedan årsskiftet.
- Det har varit en väldigt intensiv vecka. Speciellt på morgnarna är det många ordrar som ska in, säger Andelsbankens värdepapperschef Johnny Nordqvist.
USA och Europa tynger
Det är framförallt de stora budgetunderskotten i Sydeuropa samt den i veckan stiftade överenskommelsen om USA:s budgettak - som inte vunnit marknadens förtroende - som tynger börserna världen över.
I veckan kom dessutom indikationer på att den amerikanska ekonomins återhämtning går sämre än förväntat.
-Helsingforsbörsen drabbas som liten börs också hårdare av svängningar i ekonomin, säger Johnny Nordqvist.
Cykliska aktier ned
De aktier som drabbats hårdast av de negativa profetiorna om världsekonomin är de cykliska - det vill säga de mest konjunkturberoende - inom till exempel verkstads- och byggindustrin.
- Folk tänker nog efter både en och två gånger extra innan de köper en ny bil i det här läget, säger Johnny Nordqvist.
Börsens svängningar ligger cirka ett halvt år före konjunkturcykeln. I värsta fall spär det sjunkande aktievärdet i de cykliska branscherna på den redan befintliga oron. Det kan påskynda varslingar och uppsägningar.
-Oron i den ekonomiska utvecklingen kan leda till att man till exempel skjuter upp bilköpet, säger Johnny Nordqvist.
De så kallade defensiva aktierna, inom till exempel telekommunikation har klarat sig bättre under börsraset.
Sammanföll med rapportperioden
Den stora börsnedgången har sammanfallit med rapportperioden, då många företag meddelar sina halvårsresultat.
- Det har varit mycket information att ta in. Nedgången har stärkts av att det nu var första gången på länge som företagens rapporter inte motsvarade analytikernas förväntningar, säger Johnny Nordqvist.
Bland annat har stigande råvarupriser dragit ned förtjänsterna inom produktionssektorn.
Manar till is i magen
Samtidigt som aktiekursen för även traditionellt stabila bolag som Volvo och Atlas Copco faller, ser vissa aktörer köplägen.
Placeringschef Juho-Pekka Savolainen vid Nordea manar sina kunder att sitta still i båten.
-Det är inte främst bolagsresultaten som drar ned börsen, utan snarare psykologiska faktorer. Folk vill gärna sälja, men om man inte behöver pengarna redan om en månad kan det vara klokt att ha is i magen och vänta.
När börsen åter vänder uppåt råder delade meningar om. Klart står i alla fall att det rör sig om en ovanligt kraftig nedgång i den återhämtning efter finanskrisen 2008 som inleddes då Helsingforsbörsen nådde botten tidigt år 2009.
Ålandstidningen