På söndagsmorgonen befann sig en av de finska fågelskådarna, Tapio Aalto, ute för att som vanligt följa fåglarnas morgonsträck vid fågelstationen på Lågskär.
Klockan var lite före sju när han noterade en flock svärtor nära land.
– När Tapio kollade på dem tyckte han att det var en som skilde sig ur mängden. Sedan blev det fullt pådrag när alla fågelskådare försökte hitta fågeln när den dök, fiskade och simmade fram och tillbaka, säger Johan Ekholm.
Han var själv en av de 13 lyckosamma personerna på plats vid tillfället, och tillsammans hjälptes fågelskådarna åt med dokumentationen av hanfågeln.
Det finns korsningar av arten med vanliga svärtor, så det gällde att pricka av alla kännetecken.
– Vi stod och kollade på den i en och en halv timme. Men när vi hade sett den och fått bra bilder kunde vi gå vidare.
Ryktet spred sig
Sällsynta fåglar ska rapporteras in, och när det sker får andra fågelskådare vetskap om observationen.
Bild
– När informationen gick ut blev det fullt pådrag i Finland också, och många fågelskådare började kolla upp hur de ska slippa ut hit.
Ålandstidningen talar med Johan Ekholm vid tiotiden på måndagen.
– Ännu har vi inte sett någon anstormning men jag har förstått att det är några som kom från Åbo till Åland på kvällen och att de väntar på besked. Om vi hittar den igen ska de försöka ta sig ut.
Men Johan Ekholm noterar att det är mer vindar på måndagen, och i sjögången är det svårare att artbestämma fåglarna.
Andra på Åland
Amerikansk knölsvärta är sällsynt i Finland, den häckar normalt i Nordamerika.
Lågskärsobservationen är den andra i landet, den första iakttagelsen gjordes för några år sedan och då i närheten av Signilskär, väster om Eckerö.
– De fåglar som kommit från Nordamerika kan ha blivit bortskuffade från den amerikanska kusten av hårda vindar och sedan irrat sig hit. Ibland kan de också komma via Island, säger Johan Ekholm.
Amerikansk knölsvärta har ett vitt band under ögonen, och bandet sträcker sig lite längre än på den för Åland vanliga svärtan.
– Näbben är helt annorlunda, den har rosa inslag och är ganska tunn med en stor knöl framtill.
Det här är den 320:e arten som observerats på Lågskär.