Efter Företagarna på Ålands utspel om skattegränsproblematikens effekter har delar av näringslivet och det offentliga Ålands reaktioner inte låtit vänta på sig. Åland Post-vd:n Henrik Lundberg är den senaste i raden att kritisera delar av FPÅ-utspelet.
– Tidpunkten för den här diskussionen är osedvanligt dålig. Det är en mångfacetterad fråga som behöver utredas väldigt noggrant, säger han.
Åland Post står, enligt Henrik Lundberg, inför en enorm omställning när den av EU tagna tullkodexens alla moment ska implementeras i Finland till 2021.
– Därför bör den här frågan diskuteras tidigast om ett år. Allt beror på hur man från Tullen gör gentemot Åland, i en första version ska vi behandlas som tredje land vilket vore absolut katastrofalt för Åland.
Tullens kundsamarbetsgrupp träffades senast i maj 2019, ett nytt möte som planerades in till hösten ställdes, enligt Henrik Lundberg, in då man inte hade något nytt att presentera.
Hur oroväckande är det att ni med så lite tid kvar till implementeringen inte känner till effekterna av tullkodexen?
– Jag är fruktansvärt orolig. Vi känner att Tullen inte riktigt verkar veta vad de talar om och av förekommen anledning litar vi inte alls på Tullen.
Brexits påverkan
Alla EU-länder idkar utbyte med Storbritannien som ju i dagarna lämnar EU. Ett enormt varuflöde går genom landet och Henrik Lundberg ser det som imperativt att man får allt att fungera.
– Och i januari 2021 försvinner den så kallade lågvärdesgränsen inom hela EU.
Lågvärdesgränsen för att skicka momsfria försändelser till och från Åland ligger i dag på 22 euro.
– Den allra största delen av av försändelser inom hela EU ligger i det spannet. Det kommer att ha en jättepåverkan på alla EU-länder som då kommer att flerdubbla försändelser som måste förtullas.
EU har aviserat att Moss (Mini one stop shop) ska införas, det skulle innebära att en försändelse förtullas i ett EU-land för att sedan kunna distribueras fritt inom övriga EU.
– Det går inte att göra i dag och vi tror inte att EU:s tullar har allt färdigt till 1 januari nästa år.
Större saker på spel
Idén att Åland Post skulle bli huvudman för ett handelshus har diskuterats förut. Henrik Lundberg säger att sådana diskussioner fördes med svenska konsuln Ingrid Iremark som fungerade som generalkonsul på Åland mellan 2010 och 2014.
– Vi funderade då i liknande banor för att försöka få till stånd någon form av uppsamlingsplats. Frågan vädrades med statsråd och svenska myndigheter men en rigorös och något ”obändig” svensk tull satte stopp för planerna då. Med lite god vilja borde det dock vara genomförbart, säger han.
Enligt FPÅ förlorar de åländska företagen cirka sju miljoner euro per år i tullkostnader och skattegränseffekter, vilken är din uppfattning om den summan?
– Vi tar 25 euro för en förtullning, men för ett företag borde inte det vara hela världen. Vi omsätter bara småsummor på den biten, det handlar absolut inte om några miljoner så jag vet inte var de tar den siffran ifrån.
Tidpunkten för diskussionen om handelshus och slopandet av skattegränsen är illa vald, säger du. Var ligger Åland Posts fokus under den mest överskådliga framtiden?
– All vår kraft och energi ska just nu sättas på att påverka den finska tullen för att få till stånd ett bra regelverk. Vi kan inte börja riskera taxfree och hela kommunikationen till Åland för några miljoner per år, som FPÅ refererar till. Vi står ju inför en enorm förändring.
Peter Pussinen