Sunnanbergs vårdhem i Kvarnbo har utökats med 753 kvadratmeter. I den nya tillbyggnaden finns åtta rum med badrum, var och ett 23 kvadratmeter stort, samt allmänna utrymmen och kontor.
– Hösten 2016 blev det en riktig boom inom äldreomsorgen i Saltvik, plötsligt hade vi 30 klienter på 24 platser. Kansliutrymmen och omklädningsrum fick göras om till boendeplatser, säger äldreomsorgschef Maria Knip när Ålandstidningen besöker vårdhemmet för en visning.
Av Saltviks cirka 1.800 invånare är 495 av dem 65+. Befolkningen blir allt äldre, och med det följer ett ökat behov av äldreomsorg. När Sunnanberg de senaste åren haft ont om plats har kommunen tvingats söka lösningar som att hyra in sig på Oasen samt på effektiverade serviceboenden i andra norråländska kommuner.
– Men saltvikarna vill gärna bo i sin egen hemkommun, det är ett starkt önskemål från många, säger omvårdnadsledare Malin Häggblom.
Politikerna i Saltvik insåg att det var dags att bygga ut vården.
– Kommunen satsar på äldreomsorg, det känns bra att de gör det. Nu har vi säkrat upp boendeplatser x antal år framöver, säger Maria Knip.
Tillgänglighet
Sunnanberg har nu gått från 24 till 32 platser. Den nya avdelningen är avsedd för demensvård.
– Vi öppnar i etapper. Halva avdelningen har fyllts under maj, och i juni öppnar vi resten, säger Maria Knip.
Personalstyrkan har utökats med en omvårdnadsledare, sju närvårdare och en lokalvårdare. Dessutom har en sysselsättningshandledare gått upp i arbetstid till 100 procent.
Äldreomsorgen i Saltvik har det senaste årets omorganiserats en hel del. Vårdhemmet har gradvis ombildats från ett institutionsboende till ett effektiverat serviceboende (ESB).
– Det innebär att platserna är mera att likna vid hemmaboende, säger Maria Knip.
De nya lokalerna är moderna och rymliga. Bostäderna ska vara enkla och bekväma att åldras i, och detaljerna är genomtänkta. Till exempel är handfat höj- och sänkbara, ledstänger och dörrar är målade i rött för att det ska vara så tydligt som möjligt.
– Tillgängligheten är väldigt viktig. Det är breda gångar och dörrar så att det är lätt att komma fram med rullstol eller rullator, säger Maria Knip.
Runt Sunnanberg har man asfalterat en gångväg där de boende kan ta sin dagliga promenad. Boendet ligger i lantlig miljö intill en bondgård med kossor.
Pedagogiska måltider
I den nya ljusa matsalen intas måltiderna. Personalen äter tillsammans med de boende, ett koncept som kallas för pedagogiska måltider.
– Vi fokuserar på det sociala och måltiderna får ta den tid det tar. På morgonen dukar vi fram frukost, de boende får bre smörgåsar själva och välja pålägg, säger Malin Häggblom.
”Att få leva tills jag dör” är ett uttryck som genomsyrar värdegrunden. Man vill undvika institutionalisering och strävar efter att låta klienterna tillvarata de resurser och förmågor de har.
– Vi arbetar enligt ett aktiverande och rehabiliterande arbetssätt och uppmuntrar de boende att göra sådant de klarar av. Många tycker om att känna att de gör någon nytta. Vardagliga sysslor som att tvätta och stryka blir även aktiviteter, säger Maria Knip.
– Många i den äldre generationen har bakat otroligt mycket, det är en favoritsysselsättning. Det märks att de uppskattar att göra vardagliga sysslor som de gjort hemma, säger Malin Häggblom.
Sinnenas trädgård
I samband med nybyggnationen har man också anlagt grunden för Sinnenas trädgård. Här finns planer på att plantera äppelträd, bärbuskar, klätterväxter och perenner som blommar från vår till höst.
– Syftet är att ge positiva, sköna intryck. Smak och doft väcker minnen. Buskarna planeras på lite upphöjd nivå, tanken är att man ska kunna plocka och äta, säger omvårdnadsledare Pia Nordberg.
De boende som kan får vara delaktiga i trädgårdsarbetet. 87-åriga Greta Lindström berättar att både trädgård och bakning hör till hennes intressen.
– Ringblommor brukade jag alltid plantera, säger hon.
Greta Lindström är en av de som flyttat in på den nya avdelningen, och hon är nöjd med sitt boende.
– Man har det väldigt bra här när man inte längre klarar av att bo hemma, säger hon.