Havsområdena norr om Åland bedöms vara bäst lämpade för storskalig havsvindkraft, de kommuner som berörs är Saltvik, Geta, Hammarland, Kumlinge och Brändö. För att kunna genomföra vindkraftprojektet behöver LR kommunernas samtycke till att arbeta fram en generalplan.
I måndags kväll behandlade Saltviks kommunfullmäktige landskapets begäran. Man beslutar att ge samtycke för den nordligaste delen av landskapets vattenområde i norr, men inte den södra delen med motiveringen att området är för nära värdefull natur, kultur och miljö.
Tillsammans med samtycket skickar Saltvik med en hälsning till LR – en påminnelse om vad som framfördes på ett möte mellan dem i höstas:
”Kommunen behöver få en rejäl ersättning för ingreppen som kommer att ske för att fullmäktige ska kunna ge sitt godkännande av generalplanen.”
Ska kompenseras
Vindkraftssatsningen förutspås ge både landskapet och kommunerna stora ekonomiska intäkter. Saltvik har sedan tidigare framfört att kommunerna där vindmöllorna står ska ha mer fastighetsskatt än andra, och det håller man fast vid.
– Vi godkänner att landskapet får planera området. Men fastighetsskatten ska komma Saltvik till godo, säger fullmäktigeordförande Runar Karlsson (C).
All fastighetsskatt?
– Det är utgångspunkten.
– Ännu vet man inte ännu alls vad det handlar om för summor. Man räknar i så fall med att landskapsandelarna ska minska. Så fungerar systemet i dag för exempelvis Mariehamn som har den största fördelen av skatteundantaget. Då har staden lägre landskapsandelar, men får i stället mycket mer skatt. Vi tycker att det ska fungera på ett motsvarande sätt hos oss.
Vad förväntar ni er för respons från landskapet på kravet?
– Fullständig respons. Det är fullmäktige som ska fastställa planen en dag. Jag vet att det står i plan- och byggnadslagen att landskapet ska kunna besluta om hamnar, energiförsörjning och annat som är ett måste för vårt samhälle. Om fullmäktige inte fastställer planen kan landskapet förstås gå till domstol och peka på paragrafen och säga att kommunen måste fastställa planen. I sista hand blir det en fråga för domstolen att avgöra.
Runar Karlsson tror och hoppas dock inte att processen ska behöva gå så långt som till domstol.
– Det måste finnas ett öppet sinne från båda hållen om man ska få det här i hamn, man måste både ge och ta, säger han.
Behöver kunskap
Nu är det viktigt att kommunerna ökar sin kunskap om vindkraftprojektet, menar Runar Karlsson.
– Vi är en grupp på norra Åland, två från varje kommun, som nu ska sätta oss in i det.
I Saltvik är det han själv och kommunstyrelsens ordförande Mathias Johansson (C) som axlar ansvaret.
– Jag har förstått att landskapet utökar sin trupp med expertis. Vi har inte samma resurser som landskapet, men måste bygga upp vår kunskap. Det krävs mycket för att vi ska få det här på plats, säger Runar Karlsson.
– Nu när planeringen börjar måste vi ges delaktighet och få vara med och påverka planen. Det gäller att landskapet inkluderar oss i ett tidigt skede.
Nästa vecka ska kommunernas representanter träffas för att diskutera hur man kan gå vidare.
– Jag antar att vi begär audiens hos landskapet för att diskutera frågan om fastighetsskatt, och hur vi ska få ut neutral information till invånarna. Ju mer konkreta planerna blir desto mer opinion tror jag att det blir.
Saltviks kommun framför också till LR att man förväntar sig att storskalig havsvindkraft innebär att alla ålänningar ska få el till ett förmånligare pris än marknadspriset.
– Det är ett gigantiskt projekt och borde komma alla ålänningar till gagn, säger Runar Karlsson.