Kommunernas socialtjänst, KST, har beviljats stöd från finska staten för att tillsammans med Helsingfors universitetssjukhus utveckla projektet Barnahus.
Det är en modell som ska användas i samarbetet mellan myndigheter när barn blivit utsatta för misshandel eller sexualbrott.
– Egentligen är det här något som har funnits på Åland i ganska många år, och där vi tog inspiration från Sverige. Men nu har man börjat arbeta mer aktivt med det även i Finland, och vi blev erbjudna att delta i projektet som en sorts fortbildning för inblandade myndigheter, säger Susann Peltonen, chef för KST:s tidiga stöd till barn och familj.
Lagändringar kan behövas
Genom att etablera en tydlig modell för vilken myndighet som har vilket ansvar och ta fram en manual eller instruktionsbok som innehåller den information varje myndighet behöver ha ska man tillsammans kunna korta ner tiden mellan att ett brott anmäls och att en dom faller, och koordinera att barnet får den vård och det stöd som behövs.
– Allas roller klargörs och kunskapsunderlaget uppdateras. Vi har haft fortbildningstillfällen under hösten och på fredag den 18 har vi ett slutseminarium, säger Susann Peltonen.
På slutseminariet i lagtingets auditorium ger rättspsykologerna Julia Korkman och Tom Pakkanen – som varit med på utbildningsdagarna – samt psykologen Rasmus Ahlgren sammanlagt fyra föreläsningar kring förändringar i sexualbrottslagen, att höras i rätten och att förhöra misstänkta. Dagen innan ger också rättspsykologen Monica Gammelgård en föreläsning om interventioner i vården av unga förövare eller utåtagerande ungdomar.
I Finland har Barnahus även granskat lagstiftningen och identifierat ett antal punkter där lagändringar krävs för att underlätta samarbetet mellan myndigheterna, och KST har uppmärksammat landskapsregeringen på att även Åland behöver göra en sådan granskning, enligt Susann Peltonen.
– I riket har man kommit fram till att det behövs lagstiftningsåtgärder för att kunna tillämpa samarbetet fullt ut, och vi vill att man också på Åland ska göra en sådan översyn. Vi har varit i kontakt med landskapsregeringen kring att det finns ett behov, så att man kan röja undan eventuella hinder.