Presidierna för Sveriges och Norges sameting besökte Åland under tisdagen. Besöket syfte var att se på lagtinget och självstyrelsen men man vill också utväxla erfarenheter med ett annat parlament i samma storlek som de egna. I Norge har man 39 ledamöter i Sametinget och i Sverige 31 ledamöter.
– Vi har också parlamentarism och agerar mot staten för att få medel, säger det norska sametingets ordförande, plenumsledare, Tom Sottinen.
Daniel Holst Vinka är ordförande för den svenska sametinget. Han säger att det välmående Åland är intressant som modell.
– Åland påvisar att lokalt självstyre inom en nationalstat kan fungera väl, säger han.
Delaktighet
Tom Sottinen säger att man i Norge arbetar för en konsultationslag. Det innebär att man i viktiga frågor skulle ha skyldighet att konsultera företrädare för det samiska folket innan beslut fattas som har direkt inverkan på samernas språk, kultur, näringar eller ställning som urfolk.
Därför är den åländska självstyrelsens rätt att blir hörd i både internationella och nationella frågor som berör Åland, intressant.
I Sverige har man redan en konsultationslag som berör förvaltningsmyndigheter, men det finns ett förslag om att lagen ska gälla även för kommuner och regioner från och med mars 2024.
Tom Sottinen säger att det ändå är en stor skillnad med tanke på att Åland är ett definierat område, medan samerna bor utspritt i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland.
Hur kan ni i de nordiska ländernas sameting samarbeta?
– Det är skilda lagar, och regelverk mellan länderna och vi skulle önska större nordiskt samarbete, säger Tom Sottinen.
Daniel Holst Vinka säger att det var aktuellt med en nordisk samekonvention där man gjorde ett försök till att harmonisera reglerna.
– Samerna har funnits i området sedan urminnes tider då inga gränser fanns. Problemen uppstod när gränserna skapades, säger han.
Gränshinder
De finns många likheter med önskemålen från ländernas sameting och de åländska gränshinderproblemen. Tom Sottinen nämner att man vill att det ska bli lättare att flytta, bo och jobba hur man vill över gränserna samt att ta bort geoblockering från statliga tv-kanaler.
Daniel Holst Vinka menar att det samiska samhällets samarbete försvåras på grund av gränserna och att det strider mot de mänskliga rättigheterna.
– Vi blir blockade av statsapparaten, säger han.
Under besöket har sametingsrepresentanterna fått träffa lantrådet Veronica Thörnroos (C) och utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) samt talman Bert Häggblom (Ob) och blivit informerade om den åländska självstyrelsen.
– Det är trist att självstyrelselagen inte gick igenom, det var samma för sametingslagen i Finland, säger Tom Sottinen.
Även vårjakten är en gemensam fråga som intresserar Tom Sottinen. Han menar att besöket på Åland varit lyckat.
– Det blir aktuellt att bjuda in dem vi träffat till Norge, säger han.