Mariehamnsbon Sami Lehtinen räddade i torsdags en sjuk påfågel från Lilla holmen.
Han är upprörd över att varken Mariehamns stad eller polisen gjorde någonting då han ringde till dem.
MARIEHAMN Det var i torsdags vid 18.30-tiden, då Sami Lehtinen var på stranden vid Lilla holmen, som han fick syn på den lidande påfågeln. Turister och barn hade samlats runt det skadade djuret.
- Den hade en inflammation vid en klo som hade blivit så uppsvullen att den inte kunde gå längre, berättar han.
Sami ringde först till Mariehamns stad, som har ansvaret för fåglarna på Lilla holmen. Där fick han veta att ingen hjälp fanns att tillgå eftersom arbetsdagen var slut.
Därefter ringde han till polisen.
- Det är ju inget vanligt polisärende, men polisen ska om inte annat kunna fungera som en koordinerande kraft, säger Sami Lehtinen.
Vid polisen fick han till svar att frågan inte låg på polisens bord. Då han började argumentera emot, lade polisen på luren.
När han inte fick någon hjälp, beslöt Sami sig för att själv föra iväg fågeln för observation.
- Den kämpade emot lite och flaxade med vingarna, men jag fick låna en låda från kiosken på Lilla holmen, och när jag satte fågeln i lådan och placerade den i bilen så blev den lugn.
Sami körde fågeln till smådjurskliniken Zoodiaken i Jomala, där veterinär Mikael Hagman gav påfågeln antiinflammatorisk medicinering. Fågeln stannade sedan där över natten.
-De ska verkligen ha beröm.
Påfågeln vilar nu upp sig i en bur på Lilla Holmen och veterinär Rauli Lehtinen sköter om den.
Ifrågasätter agerandet
Sami Lehtinen är upprörd över att ingen gjorde något för att hjälpa den skadade fågeln, samt över det bemötande han fick hos Mariehamns stad och av polisen.
- Det handlar om ansvar, djur ska inte fara illa. Men jag ifrågasätter också stadens och polisens agerande. Om man ska ha djur på Lilla holmen får man se till att de inte far illa.
Ingen jourtelefon
Det är markavdelningen vid Mariehamns stad som har ansvaret för djuren på Lilla holmen. Arbetsledare Kaj Herlin känner dock inte till det inträffade.
-Vi jobbar 365 dagar om året, men efter arbetstid kan vi inget göra. Stadens jourtelefon har ingen skyldighet att åka ut och ta hand om sådana här saker.
Skyldighet för polisen
Polisen har en skyldighet att rycka ut om det är uppenbart att ett djur lider och ägaren inte kan nås.
- Det är ju egentligen en veterinärsak, polisen har inte någon sådan skolning, men vi måste göra någonting om ett djur lider, säger Nina Rasmus, kommissarie vid ordningsavdelningen.
Hon tycker det är olyckligt att staden inte har någon jourtelefon dygnet runt, dit man skulle kunna ringa om man ser djur som lider.
-Det är tokigt. Skadade djur kan ju även ställa till med mycket olycka.
Ålandstidningen