Den senaste veckan har det skett en snabb ökning av covid-19-fall på Åland. Åtta nya fall har konstaterats, varav två fall där smittkällan inte kan säkras . Smittskyddsläkaren Tora Woivalin kallar utvecklingen för ”oroväckande”.
– I två fall kan vi inte koppla smittan till en utlandsresa eller en person som har varit utomlands. Någonstans på Åland har man fått smittan, man vet inte. Det betyder att de smittor vi ser är toppen av ett isberg, vi antar att det finns fler som är smittade, säger hon vid landskapsregeringens (LR) pressträff under måndagen.
– Nu har vi en topp och det är att vänta att kurvan kan fortsätta uppåt eftersom det är mycket rörelse i samhället inför julhelgerna.
Ny handlingsplan
I och med den senaste veckans branta uppgång bedömer LR att Åland befinner sig på gränsen till spridningsfasen.
– Det kan hända när som helst, det räcker med att vi har ett fall till av samhällssmitta för att kriterierna ska vara uppfyllda. Eller att vi har lika många fall den här veckan som vi hade förra veckan, då kommer vi också över gränsvärdet. Ett stort antal personer sitter i karantän, om någon eller några av de insjuknar eller bland de som reser hit, då kommer vi upp i siffrorna, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Coronaläget i siffror
Incidensen är 30 fall per 100.000 de senaste 14 dagarna. Enligt Ålands pandemiplan innebär 15-50 fall accelerationsfas.
84 ålänningar är satta karantän.
Ingen vårdas i nuläget på sjukhus.
På torsdag ska LR ta ett formellt beslut om att införa handlingsplanen för spridningsfasen redan nu.
– Det är så hög risk att vi hamnar i spridningsfasen att vi lika gärna kan införa handlingsplanen nu. Vi vill slippa att dagen innan julafton plötsligt behöva sammankalla alla våra grupperingar och komma ut med nya rekommendationer. Vi försöker ligga ett steg före, säger Knut Lönnroth.
– Vi tycker det är viktigt att gå ut nu så att alla kan planera för detta sannolika beslut som i så fall gäller från och med fredag.
”Steppa upp”
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppmanar alla ålänningar att hjälpas åt.
– Vi har ett stort antal släktingar och vänner, främst ungdomar, som är på ingång hit för att fira jul och nyår. De är naturligtvis varmt välkomna hem, men det är inte helt okomplicerat.
– Nu är det läge att steppa upp. Nu behöver vi ytterligare ta krafttag för att möta en eventuell våg av covid-19.
LR: Använd munskydd
Rekommendationerna för användandet av munskydd utökas.
– Nu är det läge för oss att sätta in alla redskap vi kan för att undvika att smittan blir vitt spridd i samhället, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Redan i dag finns rekommendationer om att använda munskydd i kollektivtrafiken, inför och efter provtagning samt vid inresande från riskområden.
– Det som är nytt är rekommendationen att använda munskydd i offentliga lokaler inomhus där man inte kan undvika nära kontakter, säger Knut Lönnroth.
– Att sätta på sig munskydd är ingen ursäkt att trängas i onödan. Det bästa är alltid att undvika trängsel, särskilt inomhus.
Exempel på vilka typer av lokaler som avses är butiker, köpcenter, posten, biografer, teatrar, museer, marknader och kyrkor.
– När det gäller gym och idrottsanläggningar är det inte en rekommendation, för det fungerar inte så bra. Men i omklädningsrum eller utrymmen där man vistas före och efter gäller rekommendationen.
Undantag från rekommendationen är personer under 15 år, samt de som har underliggande sjukdomar som gör det olämpligt att använda munskydd.
Knut Lönnroth tycker att man bör välja kvalitetsmärkta munskydd.
– Vi vet att de ger bäst effekt.
Max 20 får samlas
– Formellt skulle alla typer av sammankomster förbjudas, men man kan göra undantag om man kan garantera att de anvisningar som finns följs och man ha högst 20 personer, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
I dag är gränsen max 50 personer, men det är tillåtet att ha större evenemang om man kan garantera att de anvisningar som finns följs.
– Det här är ett ganska stort steg med en avsevärd begränsning. Det är en stark rekommendation även för privata tillställningar och hobbyverksamheteter som sker inomhus.
Hobbyverksamhet för barn och unga är ett undantag, exempelvis idrottsverksamheter.