Riskvilligare investerare i första hand och enklare stödregler i andra, det var två förhoppningar som uttrycktes på fredagens seminarium om miljöteknik.
NÄRINGSLIV Såväl investerare som entreprenörer deltog i fredagens halvdagsseminarium om miljöteknik, eller cleantech som det kallas.
Florian Haug från uppstartföretaget Cleangas International berättade om företagets affärs idé att omvandla brännbart avfall till diesel samt förgasning av fartygsbränsle.
Som Ålandstidningen tidigare berättat hoppas Cleangas få ihop tillräckligt med kapital för att bygga en testanläggning på Åland.
Florian Haug framhöll att Åland har flera fördelar för nya företagare, som den korta beslutgången, den egna lagstiftningsmöjligheten, läget, infrastrukturen och kapitaltillgången.
Inte riskbenägna
-Fast på minussidan finns att det är svårt att få loss riskkapital. Investerarna vill ha säkra projekt.
Han fick medhåll från publiken. Politiker Roger Jansson undrade vad som hänt med Ålands utvecklings ab som ursprungligen var tänkt att fungera just som en riskvillig investerare.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) höll med om att det var ett problem.
Villkoren kring de stöd som finns upplevs som alldeles för krångliga för att fungera praktiskt.
-När företagare vänder sig till oss för råd om finansiering brukar vi faktiskt avråda dem från att söka stöd och istället leta efter privata finansiärer. Beroende av EU-stöd riskerar kväva affärsidén på sikt, sa Daniel Dahlén, vd för Ålands näringsliv
Camilla Gunell (S) föreslog att Åland skulle instifta en utvecklingsfond för företag.
För få experter
Ett annat problem som Florian Haug lyfte fram är bristen på specialkompetens på Åland.
-Det är ofta svårt att hitta de specialister som behövs.
Frågan ställdes om cleantech-haussen går att jämföra med 1990-talet IT-bubbla.
-Nej, miljötekniken är trots allt mer jordbunden och utgår från befintlig teknik som utvecklas, svarade Magnus Agerström, vd för investseringsnätverket Cleantech Scandinavia.
Petter Lobråten