Lagtingsdirektören Susanne Eriksson skickade ut informationen i ett pressmeddelande sent på torsdagen.
”Alla som deltagit i seminariet eller som på annat sätt har kommit i kontakt med seminariedeltagarna uppmanas därför att bekanta sig med gällande regler för covid-test och att vara uppmärksamma på symptom”, skriver hon i pressmeddelandet.
Till Ålandstidningen säger hon att meddelandet gick ut som kopia till alla lagtingsledamöter, ministrar och de tjänstemän som var på plats vid seminariet. De deltagare som reste till Åland för seminariet har kontaktats via en centralkoordinator.
– Att kontakta dem var nästan den lättare biten. Vi hoppas att många är dubbelvaccinerade och att det här inte väcker oro, säger Susanne Eriksson.
Lagtinget har kontaktat ÅHS smittspårning och gett dem information om deltagare och bordsplacering.
Tror du att det här påverkar bilden av seminariet eller Åland?
– Nej, jag tror tvärt om att en bit av världen kom till oss också i den här aspekten. Det är den verklighet alla lever med, och det är vi som har varit undantaget och varit förskonade här. Det är det helt normala i omvärlden, och också mycket värre än så, och kommer nog att förbli det under lång tid.
Seminariet var otursdrabbat redan innan det började. I slutet av förra veckan sattes president Sauli Niinistö i karantän efter att ha exponerats för covid-19. Med kort varsel ställdes också hans och Ålandsministern Anna-Maja Henrikssons (SFP) besök in på grund av att deras flyg inte kunde landa under rådande väderförhållanden.
Hur känns det för dig med ett sådant här avslut på det?
– Jag ser inte alls att seminariet var otursdrabbat. Jag är jätteglad över evenemanget, och seminariet hölls som planerat. Talen hölls, men på skärm i stället för i samband med besök. Det är enda skillnaden för seminariets del.
– Vi är jättenöjda med de tal som hölls – inte minst presidentens – och vi hade otroligt många internationella gäster. Vi är alla otroligt nöjda. Jag tycker att det blev så bra som det kunde bli med de omständigheter som är.