När det uppstår ett läge där samhället stänger ner och går i ide märks det i näringslivet, säger Jan-Erik Rask. Han var själv nere på stan i helgen.
– Det var väldigt lite människor ute. Läget är absolut besvärligt. Vi är i ett liknande läge som tidigare, där många verksamheter kommer att ha dålig omsättning.
Läget aktualiserar på nytt frågan om olika former av stöd till näringslivet. Ett av dem är det statliga kostnadsstödet.
– De verksamheter som får bedrivas, men som inte har kunder, har inte kommit i åtnjutande av kostnadsstöd tidigare. Det återstår att se hur det formuleras nu.
Permitteringar
Jan-Erik Rask är förvånad över att man från statens sida inte har förkortat tiden för när permitteringar träder i kraft den här gången.
– Tidigare under pandemin har man gjort det. Vi är i ett motsvarande läge nu.
När företag permitterar personal tar det två veckor innan de träder i kraft.
– Det innebär två veckor när man har kvar kostnaderna. Sådant är läget både för butiker och restauranger.
Restaurangerna sitter dessutom i en ”rävsax” vad gäller permitteringar, enligt Jan-Erik Rask.
– De är väldigt försiktiga med att permittera sin personal även om de skulle kunna, eftersom de är rädda att inte få tillbaka den.
”Ett besvärligt läge”
Tidigare under pandemin har det även funnits åländska stöd till näringslivet.
– På onsdag ska vi gå igenom de här sakerna med landskapsregeringen, inom den så kallade aktionsgruppen. Vi ska se på vilka lokala åtgärder som kan vara aktuella, så som vi gjorde med likviditetsstödet tidigare. Kan det aktualiseras igen? Vi hoppas på någon form av kompensation om kostnadsstödet inte räcker, säger Jan-Erik Rask.
En annan lokal åtgärd tidigare under pandemin var att enmansföretagare kunde permittera sig själva.
– Den möjligheten borde också återinföras, säger Jan-Erik Rask.
Om läget med stor smittspridning klingar av den närmaste tiden kan vissa företag hantera det genom till exempel uttag av innestående semestrar, säger han.
– Men om smittalen inte börjar vika ner förlängs restriktionerna. Då räcker det inte att ta ut semester. Då hamnar man i det läget att kostnaderna finns kvar medan intäkterna är väldigt reducerade. Det blir ett besvärligt läge.