Flera viktiga poster besätts under Oasen boende och vårdcenters förbundsfullmäktige på måndagen.
Först väljer fullmäktige sin ordförande och vice ordförande för 2024. Jan-Anders Öström blir ordförande och Krister Johansson vice ordförande.
Sedan väljs styrelse för 2024-2025. Den består av Annette Holmberg-Jansson som ordförande, Åsa Mattsson som vice ordförande, Ann Kvarnström, Mikael Staffas, Niklas Oriander, Susanne Nordberg och Patrik Eriksson. Alla utom Susanne Nordberg är nya ledamöter i Oasens styrelse.
Deras personliga ersättare är Wille Valve, Cecilia Berndtsson, Carina Aaltonen, Sandra Listherby, Ingvar Björling, Björn Rönnlöf och Thomas Snällström.
Förbundsdirektör Ann-Christine Österbackas uppsägning godkänns av fullmäktige. Hon sade upp sig i slutet av mars. Sedan dess har vårdkoordinator Heidi Viktorsson utöver sina vanliga arbetsuppgifter även skött flera av förbundsdirektörens uppgifter.
”Grannlaga arbete”
Jan-Anders Öström har suttit i Oasens förbundsfullmäktige sedan 2008, bland annat som vice ordförande. Han har tidigare även suttit i styrelsen.
Varför går du nu in som ordförande?
– I och med att Håkan Lundberg har lämnat sina kommunala uppdrag ställdes frågan om jag kunde tänka mig det. Jag sa ja, absolut. Jag brinner för äldreomsorgen. Jag är också ersättare i styrelsen för Kommunernas socialtjänst och vice ordförande i kommunstyrelsen i Eckerö.
Jan-Anders Öström säger att det är många nya ledamöter i både fullmäktige och styrelse.
– Man ser att vi har krafter som kan jobba för att få den här organisationen på plats. Det blir ett grannlaga arbete till att börja med att hitta en förbundsdirektör som kan avlasta Heidi, som har gjort ett stort jobb.
”Stort ansvar”
Ålandstidningen talar med Annette Holmberg-Jansson efter stämman.
Vad behöver styrelsen hugga tag i?
– Ganska mycket. Först behöver vi sätta oss ner med dem som drar det tyngsta lasset på Oasen för att få en helhetsbild av situationen.
Högsta prioritet är att rekrytera en ny förbundsdirektör.
– Eftersom det har varit ett återkommande problem behöver vi fundera på om vi ska tänka på något annorlunda sätt. Jag känner att det är viktigt att prata med personalen och höra vad man anser fungerar och vad som skaver.
– Jag har accepterat att jag får ett stort ansvar. Men jag hoppas att jag kan ha nytta av de erfarenheter jag samlat på mig som styrelseordförande i Demensföreningen på Åland, som ordförande för ÅHS och som minister i landskapsregeringen.
Hon satt också i styrelsen för De gamlas hem, som sedan bytt namn till Oasen.
– Det är de här frågorna jag brinner för. Det är väldigt givande att jobba med dem. Det är de äldre som är det viktiga i det här.