Trafikminister Veronica Thörnroos (c) tycker inte sex veckor är lång tid för ett svar om vägavstängning i augusti. Ändå gjorde detta att Åland inte fick triathlon-EM i höst.
TURISM Frågan är om det går att beskriva skillnaden mellan privat entreprenörskap och offentlig förvaltning tydligare än i fallet med triathlon-EM.
Arrangören Hubertus von Frenckell gick i går till hårt angrepp mot Ålands landskapsregering och dess tjänstemän samt mot Ålands polismyndighet för att de med sin njugga inställning till att stänga av en väg gjorde så EM-arrangemanget istället går till Tammerfors.
I dag ger trafikminister Veronica Thörnroos sin syn på frågan. Hon tycker förvaltningen gjort allt rätt.
Ville inte bestämma själv
Den 15 december kom brevet från Hubertus von Frenckell till trafikminister Veronica Thörnroos bord.
Det kan man tycka är ganska länge då brevet diariefördes den 7 december och innehöll värdeord som "snabba beslutsprocesser", "raskt" och "snabb respons". Alla visste om att det internationella triathlon-förbundet ville ha ett besked, helst med vändande post.
Hur som helst. När trafikminister Veronica Thörnroos fick brevet konstaterade hon att det handlade om att stänga av en huvudväg i Eckerö. Hon insåg också att det handlade om ett värdefullt arrangemang och att det brådskade. Ändå är en huvudväg alltid en huvudväg.
-Ett sådant beslut, att stänga den, ville jag inte fatta bara så där.
Trots att det handlar om fem timmar en söndagsförmiddag den nästsista helgen i augusti?
-Ja, det är inte en helt okomplicerad fråga när det handlar om huvudvägar.
Men du hade rätten att fatta beslut själv på stört?
-Ja, men det ville jag som seriös yrkespolitiker inte göra.
Nio remissinstanser
Istället blev det något som trafikministern beskriver som en "snabb remissrunda" till inte mindre än nio olika organisationer och bolag.
- Fast vi gav dem bara tid till den 14 januari. Då var planen att jag kunde fatta beslut på föredragning den 18 januari.
Under mellandagarna blev dock läget kritiskt. Triathlonförbundet ville ha ett snabbt svar om tävlingen kunde arrangeras på Åland. Detta bud fördes till jourhavande minister Mats Perämaa som fick börja ringa runt till remissinstanserna. En av dem, polisen, var kritiska till upplägget. Det var också trafikavdelningens egna tjänstemän varför något beslut aldrig blev fattat.
Orättvis kritik?
Medan detta pågick i landskapsborgen var trafikminister Veronica Thörnroos på semester. Hon sammanfattar ändå det hela som att hon och hennes avdelning fått "oförtjänt kritik".
-Vi jobbade så snabbt vi kunde men vi behövde åsikter från olika räddningsmyndigheter. Tiden från fråga till svar skulle blivit sex veckor. Det tycker jag är riktigt bra med tanke på jul- och nyårshelgerna, avslutar hon.
Sett från det privata näringslivets horisont och arrangören Hubertus von Frenckell är därmed tolkningen av "snabba beslutsprocesser", "raskt" och "snabb respons" rätt olika mellan offentlig förvaltning och privata arrangörer.
Ålandstidningen