I och med att Finland satte beredskapslagarna i kraft och den finska regeringen förklarade att undantagstillstånd råder i landet blev självstyrelselagen genast betydligt smalare. En rad områden där Åland normalt har behörighet och beslutanderätt ställdes i stället under finsk behörighet.
Ett tydligt exempel var beslutet som den finska regeringen tog som förhindrar svenska läkare att komma till Åland. I stället ska Finland skicka läkare till Åland för att säkerställa vården. Just sjukvård är ett område där Åland har egen behörighet, vilket också landskapsregeringen konstaterar i det brev man nu tillställer statsministern (se annan artikel).
Roger Nordlund ställer sig frågande till att den finska regeringen tog till lagens ytterlighet så tidigt när man i princip genast i krisen utlyste undantagstillstånd.
– Det är väl det som på något sätt är speciellt, att den finska regeringen tog till en så stark åtgärd i ett tidigt skede. Det försatte mycket av det andra ur spel. Det handlade inte om att ta ett trappsteg i taget, utan man gick direkt till det översta steget.
Blir central punkt
Roger Nordlund brinner för självstyrelsefrågorna, och har följt utvecklingen noggrant de senaste veckorna.
– Det är klart att det inte blivit som vi trodde det skulle fungera. Det kommer en tid efter den här krisen då revisionen av självstyrelselagen ska återupptas. Då kommer det här att bli en central punkt att lyfta fram, säger han.
Talmannen berättar att lagtingsdirektör Susanne Eriksson dokumenterar alla beslut för att ha som underlag i kommande diskussioner.
– Vi kommer att göra en noggrann analys. Man får många erfarenheter som lite överraskar, säger Roger Nordlund.
Hur ser du på självstyrelselagens ställning mot bakgrund av händelseutvecklingen?
– Den behöver stärkas, helt klart.
Innebär det här att revisionen av självstyrelselagen kommer att förändras jämfört med vad som var tänkt?
– Det här kommer ge oss erfarenheter som ger orsak att se på hela upplägget på nytt.
Vad kan man göra i den nya lagen för att undvika den här situationen?
– Jag tror att det viktigaste är att få en tydlighet så att alla vet vad som gäller.
Drar undan mattan
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) var tydligt irriterad över att den finska regeringen inte lyssnade till landskapsregeringens vädjan om att tillåta svenska läkare. Också hon ser att självstyrelselagen tagit stryk i det annorlunda politiska läget.
Finns det en självstyrelse i dag?
– Till vissa delar finns den men beredskapslagarna drar undan mattan för all annan lagstiftning, till och med grundlagen. Därmed hamnar vi i en ytterst prekär situation.
Kommer detta att bli en fråga i de framtida förhandlingarna om en ny självstyrelselag?
– Jag kan garantera att det noggrant kommer att analyseras och tas upp med statsmakten vid mer än ett tillfälle. Men i det läge vi nu befinner oss känns det inte optimalt att öppna dörren för en diskussion om huruvida Åland blivit rätt behandlat. Nu handlar det om att göra rätt saker för stunden, säger Veronica Thörnroos.
Måste utvärderas
Ålands riksdagsledamot, Mats Löfström, säger att han är säker på att självstyrelsens ställning i en nationell kris kommer att bli en fråga i revisionen av lagen.
– Det behöver göras en separat utvärdering, en specialutredning, kring de här sakerna. Hur undantagstillståndet fungerat i förhållande till självstyrelselagen. Vi är på nytt vatten, vi har aldrig varit där vi är nu. Och eftersom vi har självstyrelselagen öppen är det en ganska perfekt tajming att titta på vilka eventuella ändringar som behöver göras, säger han.
Ålands- och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som är ansvarig minister i den finska regeringen för självstyrelselagsrevisionen, menar att frågan om självstyrelsens ställning i kris är en fråga för senare tillfälle.
Självstyrelsen har i princip utraderats i och med beredskapslagen, är det något man borde diskutera när man gör självstyrelselagsrevideringen?
– Nu sköter vi en akut krissituation. De här dygnen har jag inte tänkt på självstyrelserevisionen utan hur vi ska kunna sköta den här akuta krisen, säger Anna-Maja Henriksson till Ålandstidningen.
– Sedan, efter krisen när det funnits tid för utvärdering, kan vi börja fundera på hur beredskapslagen ska uppdateras.
Jonas Bladh