Självstyrelseparken, som i själva verket är ett garagetak mellan lagtinget och Hotell Arkipelag, kräver omfattande renovering på grund av läckage.
– Det upptäcktes för ett par år sedan, men ingenjörerna bedömde att det inte var så akut att vi behövde släppa allt för att åtgärda det. Vi beslutade oss för att vänta till att firandet av Åland 100 var över, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander.
– Processmässigt så håller vi nu på med projektering. Vi tar fram alla handlingar och avsikten är att i vår bjuda ut projektet och att det sedan kan vara byggstart i höst och klart våren 2025.
Betongen kan spricka
Renoveringen är ett så kallat ”planerat underhåll” av parken som byggdes på 1970-talet. 1997 gjordes den om i sin nuvarande tappning.
– Då gjorde man tätningar men delar av parken har tätskikt från sjuttiotalet och det läcker vatten. Vattenläckage gör att betongen riskerar att spricka eller att armeringsjärnet rostar.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen kan kostnaden röra sig om två miljoner euro, men enligt Stefan Rumander är det för tidigt att slå fast en summa.
– Det finns ingen slutlig kostnadsberäkning. Men det är ett stort projekt, med säkerhet i miljonklassen. Skulle hållfastheten i betongen försämras blir det dock betydligt dyrare.
Fräschar upp
Under renoveringen tas allt ytmaterial bort och det görs en tätning av plattan, därefter sätts hela materialet tillbaka.
Samtidigt passar man på att göra ett ansiktslyft av självstyrelseparken.
– Fastighetsverkets uppgift är att underhålla landskapets fastigheter men i detta fall så tar vi helt naturligt chansen att förbättra upplevelse och tillgänglighet och annat när ändå hela parken grävs upp. Personligen tycker jag att det är spännande och att arkitekt Daniel Anderssons skisser ser jättefina ut, säger Stefan Rumander.
Hur kommer de som arbetar i självstyrelsegården, hotellet samt allmänheten att påverkas?
– Projekteringsgruppen ska göra en tidtabell för de olika momenten i byggprojektet så att störningarna är så små som möjligt men vissa tider kommer stora delar att vara avstängt.
Byggnadsingenjör Martin Karlsson är projektledare och håller i upphandlingen och byggentreprenaden.