År 2012 ingick landskapsregeringen och lantbruksföretagaren Kristoffer Lundberg ett 30-årigt arrendeavtal för Haga Kungsgård, med möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare tio år. I bakgrunden fanns en politisk vision om att främja mjölkproduktionen på Åland och en affärsplan innefattande uppförande av flera nya byggnader – och för att möjliggöra allt skrevs en klausul in om att nya byggnader som uppförs under arrendetiden ska lösas in av landskapsregeringen vid avtalets slut.
När fastighetsverket bildades 2016 tog man över landskapets alla markområden och arrendeavtal. Som det ser ut i dag upphör avtalet för Haga Kungsgård 2042, men nu har Kristoffer Lundberg begärt ett förtida inlösen av byggnaderna på fastigheten. Det bekräftas av fastighetsverkets vd Stefan Rumander.
– Vi tycker dock inte att det finns något skäl till det. Svaret från Fastighetsverket är nej, säger han.
Olika syn
Stefan Rumander motiverar svaret bland annat genom att hänvisa till paragraf 3 och 10 i landskapslagen om Landskapets fastighetsverk, som slår fast att fastighetsverket ska skötas enligt företagsekonomiska principer och att vd och styrelse omsorgsfullt ska främja skattebetalarnas intressen.
På vilket sätt strider förtida inlösen av byggnaderna mot det?
– Allt handlar om pris. Om vi skulle kunna lösa in den för en billig peng skulle man kunna argumentera för att omsorgsplikten skulle göra oss skyldiga att agera, men på det vi kan se i dag har vi inte samma syn på värderingen, och det utan att ha diskuterat siffror i detalj.
Från fastighetsverket har man ännu inte närmare tagit ställning till vad som vore ett bra pris.
– Men utgående från allmänt tillgänglig information så ser vi att värdet bör vara relativt lågt medan en innehavare helt naturligt ser att värdet av byggnader är högre.
Billigaste alternativet
Stefan Rumander framhåller att om fastighetsverket ska acceptera en förtida inlösen måste priset vara det mest kostnadseffektiva man ser framför sig.
– Vi måste säkerställa att ett sådant köp blir billigare än alla andra framtida alternativ och med den information vi har i dag kan vi inte göra det. Vi kan inte gå in och köpa något helt godtyckligt.
Samtidigt konstaterar han att situationen är komplex. I kalkylen behöver fastighetsverket också beakta alternativa scenarion framåt. Om Haga Kungsgård skulle säga upp avtalet aktiveras klausulen direkt och då hamnar man automatiskt i en värderingsdiskussion.
– Det bästa scenariot för oss är förstås om det finns en arrendator som betalar arrende, men vi måste även överväga andra möjligheter. Arrendatorn kan gå i konkurs eller vilja sälja byggnaderna och avtalet till någon annan.
– Vi tar absolut inte lättvindigt på den här situationen men det kan inte vara lättare att få ut ett pris av fastighetsverket än någon annan på den privata marknaden. Då kan det betraktas som ett dolt stöd till en enskild företagare.
Kristoffer Lundbergs andra mjölkgård, Gesterby Mjölk, söktes tidigare i höstas i konkurs.
Ålandstidningen har sökt Kristoffer Lundberg.