Det är en gråmulen höstdag när Ålandstidningen svänger in på gården till Haga Kungsgård i Saltvik. På den landskapsägda gården, som arrenderas av lantbrukaren Kristoffer Lundberg, står 600 kor i moderna stallbyggnader. Det är en av Finlands största djurgårdar och leverantör av 60 procent av Ålands Centralandelslag (ÅCA) mejeris mjölk. Härifrån levereras mjölk som når både åländska och finska hushåll, men verksamheten har också blivit föremål för debatt.
Kristoffer Lundberg tog själv kontakt efter att ha läst en insändare i tidningen med rubriken ”Haga-äventyret – dags för refrängen?”. I ett mejl uttrycker han frustration över det ”negativa prat och de skriverier” som cirkulerar kring Haga Kungsgård. Han menar att mycket av det som sägs grundar sig på rykten, antaganden och avundsjuka, snarare än på fakta. För att bemöta detta bjöd han in tidningen till gården, där han ville ge en rättvisande bild av både verksamhetens utmaningar och framtidsutsikter.
Inne i bostadshuset bjuder Kristoffer Lundberg på kaffe och bullar. Hans sambo Josefine ser till åttamånadersbebisen i babygymmet på golvet.
– Det är sin sak när det snackas om mig, men när min personal och familj får svara på frågor blir det för mycket. Det börjar vara konstiga skriverier nu, och min son, som går i tvåan, har också börjat fundera, säger han.
Gård under granskning
Haga Kungsgård har varit i fokus ända sedan arrendeavtalet ingicks 2012. Tidigare i år genomförde redovisningssammanslutningen BDO på uppdrag av landskapsregeringen (LR) en specialrevision av verksamheten. Rapporten fann inga bevis för särbehandling eller jäv i samband med arrendeavtalet.
– Det finns inget samarbete med landskapet. Vi var en av flera som lade anbud 2012, och sedan dess har vi skött oss själva, säger Kristoffer Lundberg.
Men kritiken har fortsatt. I ovan nämnda insändare hävdade politikern Marcus Måtar (Ob) att Haga Kungsgård har fått orättvisa stöd och snedvridit konkurrensen.
– Vilka stöd? Jag frågar ärligt. Landskapet har gjort en utredning som visar svart på vitt att vi inte fått något extra. Jag tycker att Måtars insändare var synnerligen dåligt skriven och saknar grund. Mycket handlar om rykten och avundsjuka.
Känner press
Haga Kungsgård är inte bara stor – den är också en nyckelleverantör av ÅCA:s mjök. När mjölkproducenten Östergårds mjölk, som sedan blev Gesterby mjölk, skulle säljas köpte Kristoffer Lundberg verksamheten år 2022, trots att det inte var en önskad affär.
– ÅCA hade vid den tidpunkten Finlands lägsta mjölkpris och stora svårigheter. Hade vi inte köpt Gesterby skulle ÅCA haft svårt att överleva, ingen annan ville köpa. Det var en nödvändighet för oss eftersom vi är beroende av att ÅCA finns kvar, säger han.
Tidigare i år gick Gesterby mjölk i konkurs, och Kristoffer Lundberg säger att det är en ekonomisk börda som belastat Haga Kungsgårds likviditet.
– Det är tufft. Vi har en sund produktion med lönsamhet i dag, men likviditetsproblemen är påtagliga. Det kostar att hålla djuren och verksamheten i gång. Jag känner press, både för personalens skull och för ÅCA:s framtid.
Kritik mot djurhållning
En annan kritik gäller Haga Kungsgårds djurhållning, särskilt undantagen från krav på betesgång och påstådd miljöbelastning.
– Vi fick ett undantag när vi byggde gården, men det är länge sedan. I dag följer vi regelverket och har djuren ute så mycket som möjligt. Miljömässigt ligger vi i framkant. Tack vare vår storlek kan vi investera i gödselseparatorer, biogasprojekt och modern spridningsteknik. Per ko är vår belastning låg, säger Kristoffer Lundberg.
Trots dessa åtgärder har verksamheten svårt att skaka av sig bilden av att vara en miljöbov.
Ett dött lopp?
Nyligen begärde Kristoffer Lundberg att Landskapets fastighetsverk skulle lösa in de byggnader som uppförts på arrenderad mark, något som nekades.
– Landskapet måste ändå lösa in dem förr eller senare, så varför inte nu? Vi kämpar ekonomiskt, och detta hade kunnat hjälpa oss, säger han.
På frågan om konkurs är en risk, svarar han rakt:
– Jag tror inte gården i sig går i konkurs eftersom det finns stora realvärden i bolaget. Men det finns en risk att vi inte klarar att hålla mjölkproduktionen i gång. Det vore en katastrof för ÅCA och för många på Åland.
Ännu är Kristoffer Lundberg inte redo att ge upp.
– Min drivkraft är personalen och verksamheten. Vi har kommit långt och har en stabil produktion. Det är inget dött lopp, får vi bara fortsätta kommer det att bli bättre, säger han.
Medan kaffet svalnar tar han ett djupt andetag.
– Jag vill inte lägga ner mjölkproduktionen. Men ibland känns det som om vi kämpar i motvind, och ingen vill hjälpa till. Haga är en fantastisk gård, men den kräver mycket. Jag hoppas bara att folk kan förstå det och ge oss en ärlig chans att fortsätta.
Haga Kungsgård
Ägare: Arrenderas av Kristoffer Lundberg och drivs som ett aktiebolag med landskapsregeringen (LR) som markägare.
Arrendeavtal: Ingicks 2012 för en period på 30 år, med möjlighet till tio års förlängning. Avtalet innehåller en klausul om att LR ska lösa in byggnader vid avtalets slut.
Verksamhet: Startade 2014 med 160 kor och har i dag 600 kor.
Betydelse för Åland: Står för 60 procent av mjölken som levereras till Ålands Centralandelslag (ÅCA).
Gesterby mjölk: 2022 köpte Lundberg verksamheten, tidigare Östergårds mjölk, som gick i konkurs sommaren 2024.
Politisk vision: Gården etablerades för att främja mjölkproduktionen på Åland genom en omfattande affärsplan med flera nya byggnader.
Förtida inlösen: Lundberg begärde nyligen att landskapet skulle lösa in byggnader på gården tidigare än avtalat. Landskapets fastighetsverk har avslagit förfrågan.
Skriv din text här