Lagen om producentansvar gäller för företag som förpackar produkter eller importerar förpackade produkter och har en omsättning på minst en miljon euro. I Finland finns fem godkända producentsammanslutningar för förpackningar som har ett gemensamt servicebolag, Finlands Förpackningsåtervinning Rinki.
På Åland sköts förpackningshanteringen av bolaget Proans, som ägs kommunalförbundet Mise. Men som Ålandstidningen berättade i måndags täcks inte förpackningshanteringens kostnader av producenternas avgifter till Proans. I stället faller en stor del av kostnaderna på kommunerna genom deras ordinarie avfallshantering.
– Det är inte bra som det är i dag, där kommunerna tar för mycket av kostnaderna. Proans bör flyttas bort från Mise. Att göra Mise till ägaren var bara en övergångslösning för att komma med Proans 2009. Vi utreder som bäst hur vi kan komma vidare. Men frågan är svår, säger Proans vd Tomas Boedeker.
En fjärdedel
Enigt Mises verksamhetsledare Sofie Dahlstens beräkningar täcks runt en fjärdedel av kommunalförbundets kostnader, exklusive transporterna, av producenternas avgifter till Proans.
Hon menar att det i grunden är en politisk fråga.
– Proans har en svår sits. Ska man gynna kommunerna eller näringslivet? Och hur mycket ska företagarna betala? Vi har försökt förhandla med näringslivet om det här i flera år, utan att komma någonstans.
Den finländska avfallslagen är under revidering.
– Flera remissvar föreslår att att man bör inkludera även de mindre företagen, med under en miljon i omsättning, i producentansvaret. Det blir ju lättare om flera är med och betalar, fördelat efter någon form av tariff efter storlek.
En annan lösning vore att ändra i den åländska lagen så att åländska producenter får bli medlemmar i de finska förpackningsorganisationerna.
– Men det allra bästa vore förstås om vi kunde hitta en världsomfattande lösning för all handel, säger Sofie Dalsten.
Ändra lagen
Jan-Erik Rask, tillträdande vd för Ålands näringsliv, säger att han förstår kommunernas situation.
– Grundorsaken är att Åland av självstyrelsepolitiska skäl valde att inte ansluta sig om till den nationella producentansvarslösningen Rinki. Ålands näringsliv drev den frågan 2009. Om vi gjort det skulle vi ha haft en helt annan prisbild i dag.
Ur Ålands näringslivs synvinkel är den enda rimliga lösningen att låta åländska företag ansluta sig till Rinki som är billigare tack vare stordriftsfördelar.
– Om i stället de åländska avgifterna höjs blir det ännu en av de ökade kostnader som försvårar för det åländska näringslivet, som avgifterna för vatten, el och avlopp.
Men om landskapsregeringen inte går med på att ändra dagens system, är det åländska näringslivet då berett att ta över Proans och kostnaderna, såsom lagen säger?
– Det enda rätta är att låta våra företag ansluta sig till Rinki och det kommer vi att jobba för under året. Men om inte det kan ske får vi undersöka den saken.