Ett fjärrstyrt, kamerautrustat luftfartyg (RPAS) används just nu av Ålands sjöbevakningsstation.
Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakning, berättar att systemet ska testas i en månad. Syftet är att utvärdera om det är ett verktyg som skulle kunna användas i framtiden.
– Mindre drönare har vi haft redan en längre tid, men det är så här framtiden ser ut på ett eller annat sätt. Man kommer att utföra rekognoseringar med den här typen av utrustning. Problemet för tillfället är att de är jättedyra. Jag vet inte exakt vad de kostar, men det pratas om omkring två miljoner euro, säger Kim Westman.
Det fjärrstyrda luftfartygen har Västra Finlands sjöbevakningsstation fått från Europeiska sjösäkerhetsbyrån. Fartyget är av modellen Campcompter S-100, det väger nästan 200 kilo och har ett propelleravstånd på 3,4 meter. Det är österrikiska företaget Schiebel som ligger bakom tillverkningen.
Amerikanen Michael Banas, central operator, tillhör det team som är på plats på Åland under testperioden. Han berättar att Camcomptern har en maxhastighet på 80 knop/150 kilometer i timmen, och kan nå en höjd på 3.600 meter. Den har en räckvidd på 16 mil och flygtid på cirka 8 timmar beroende på väder. Kameran kan se flera mil bort.
Kan underlätta Sjöbevakningens jobb
Vad ser ni för möjliga användningsområden?
– Gränsövervakning, om ett objekt kommer över gränsen skulle vi kunna titta på det. Sen kan man använda fartyget för att få en lägesbild om vi vill veta var vi ska rikta våra ytenheter. Om det händer en olycka på sjön får man en helt annan bild uppifrån, säger Kim Westman.
Det är oklart när ett beslut om luftfartyget ska tas, efter testperiodens slut 27 september. Olika upplägg skulle kunna bli aktuella – som ett samarbete där utrustningen delas mellan flera.
Olika alternativ kan diskuteras
Är det realistiskt att Åland skulle kunna ha ett eget luftfartyg?
– Det är svårt att säga. Vi prövar luftfartyget i olika sorters uppdrag och ser hur det går. Sen görs en evaluering. Om det finns möjligheter att hyra in den skulle man kunna tänka sig att det vore vettigt under sommarmånaderna. Men det är ännu för tidigt att slå fast vad vi gör, säger Kim Westman.
– Det skulle kunna vara någonting även för polisen och räddningstjänsten, vi har gjort övningar tillsammans med polisen, säger Andreas Brink, gränsbevakningsman på Ålands sjöbevakning.
Vad har ni fått för respons av allmänheten på att luftfartyget flyger runt?
– Det är faktiskt ingen som har hört av sig, vi trodde att det skulle vara väldigt mycket mera. Men vi informerade om det i ett pressmeddelande på förhand, annars hade det förmodligen kommit in mycket fler samtal.
Linda Blix