Titte Törnroth som är ordförande i stiftelsens styrelse säger att det sedan gammalt finns många oredigheter i Sjökvarteret. Sedan en tid tillbaka har styrelsen därför tillsammans med jurister börjat se över de många olika avtal som ingåtts genom åren. Framför allt handlar det enligt Titte Törnroth om att det tidigare inte funnits någon tydlig och rättvis linje i de avtal som ingåtts.
– De har inte varit rättvisa. Någon har fått vissa förmåner och andra har fått andra förmåner. Man har inte analyserat följden av olika avtal och det har getts muntliga löften hit och dit och kors och tvärs som gjort allt väldigt svårt eftersom alla inte behandlas rättvist.
Av styrelseprotokollet från den 23 oktober framgår bland annat att styrelsen för närvarande förhandlar med både Niska och Sunnan om nya hyresavtal med målet att få till en mer marknadsmässig hyra. Enligt Titte Törnroth är frågan dock mer komplicerad än att bara gå igenom hyresavtalen.
– Situationen med Niska och Sunnan är egentligen mindre problematisk eftersom deras avtal är skrivna direkt med Sjökvarteret, men det finns andra aktörer som har dubbla avtal.
Ska inte sponsra
Med dubbla avtal menar hon att vissa verksamheter arrenderar marken av Mariehamns stad, samtidigt som man har kvar gamla avtal om allt från gratis vägskötsel och plogning till avlopp med Sjökvarteret.
– Vi har egentligen meddelat alla att vi ser över det här. Vi anser att det är fel att Sjökvarteret, som finns till för att bevara och främja det maritima arvet, ska sponsra vissa kommersiella verksamheter i området. Vi vill att alla ska dela på kostnader för till exempel vägskötsel och plogning.
Orsaken till att staden är arrendegivare för vissa tomter i Sjökvarteret beror på att de underarrendeavtal som verksamheterna annars hade haft med Sjökvarteret inte väger lika tungt vid ansökan om lån. För att bättra på förutsättningarna för verksamheterna har vissa plättar av tomten därför brutits ut från det befintliga arrendeavtalet mellan stiftelsen och staden och därefter har nya förstahandsarrenden ingåtts mellan enskild arrendator och staden. Ett exempel på det är stadens arrendeavtal med Hantverkshuset Ab, som Ålandstidningen skrev om tidigare i veckan.
Rättvis grund
Titte Törnroth säger att utgångspunkten i det arbete som nu pågår är att få till en gemensam och rättvis grund som alla kan stå på.
– Vi försöker se över allting och få det så rättvist som möjligt. Vår utgångspunkt är att alla ska dela på de gemensamma kostnaderna, vi ska inte sponsra kommersiella verksamheter.
Betyder det här att det kommer att bli dyrare för verksamheterna i Sjökvarteret?
– Ja, men det handlar inte om extrema förändringar.
Hur har verksamheterna i Sjökvarteret tagit emot det här?
– Det är väldigt blandat. Vissa aktörer förstår det till fullo medan andra är rädda för kostnader som vi i nuläget ännu inte helt kan precisera.
Hon tror att storstädningen i förlängningen är till gagn för hela kvarteret.
– Tidigare har det varit så många olika bud i Sjökvarteret att vissa upplevt det som väldigt osäkert att driva en kommersiell verksamhet här. Man har inte vetat vad för beslut eller förändring som kommer härnäst och det är en oro jag förstår mycket bra. Vi behöver hitta ett regelverk som håller och som vi kan ge i arv till nästa styrelse.
Fortsätter i styrelsen
Titte Törnroth är invald i styrelsen till årsskiftet och säger att hon ursprungligen hade tänkt kliva av i samband med det.
– Men eftersom det här är så komplicerat skulle det vara oschysst mot både Sjökvarteret och alla aktörer att inte se det hela vägen i mål.
Hur viktigt är det att staden, som ju arrenderar ut vissa tomter, är med på tåget?
– Det är viktigt att staden, och allmänheten, till hundra procent förstår det här och vi har försökt informera så mycket som möjligt. Jag skulle säga att vi blivit väldigt väl bemötta när vi förklarat hur saker och ting ligger till.